sâmbătă, 12 august 2017

Cocosatul de la Notre Drame - Victor Hugo

Quasimodo, tragicul personaj din romanul lui Victor Hugo, „Cocoşatul de la Notre Dame”, cu figura sa hidoasă şi cu spatele deformat, a fost considerat ca fiind o fiinţă ce a prins viaţă din imaginaţia scriitorului francez. Dar o nouă descoperire face cunoscută publicului sursa de inspiraţie a lui Hugo, care spune povestea clopotarului surd şi a iubirii sale pentru frumoasa Esmeralda.
Dovezi care atestă existenţa lui Quasimodo au fost descoperite în memoriile lui Henry Sibson, un sculptor britanic din secolul al XIX-lea, care a fost angajat să lucreze la restaurarea Catedralei Notre Dame în aceeaşi perioadă în care Victor Hugo şi-a scris romanul. Documentele au fost găsite în podul unei case din Cornwall, când proprietarul se pregătea să se mute, acestea fiind achiziţionate în 1999 de către arhiva muzeului Tate. Sibson notează în memoriile sale faptul că unul dintre colegii săi era mai special, având spatele foarte deformat, iar oamenii îl strigau Le Bossu, apelativ care se traduce în Cosoşatul.De asemenea, cel care îl angajase pe Cocoşat era cunoscut sub numele de Trajin, nume pe care avea să îl poarte un personaj de al lui Hugo din „Mizerabilii”. Înainte de publicare, schimbă numele de Trajin cu Jean Valjean.
Victor Hugo a început să scrie „Cocoşatul de la Notre Dame” în 1828, iar trei ani mai târziu, odată cu lansarea, romanul a avut un succes incredibil. Profesorul Sean Hand, şeful departamentului de Studii Franceze de la Universitatea din Warwick spune:„Este o descoperire fascinantă. Mulţi specialişti au încercat să facă o conexiune între Quasimodo şi diferite condiţii medicale. Dacă personajul chiar a existat este de apreciat şi mai mult puterea talentului lui Hugo care prelua detalii din viaţa reală şi le transforma în literatură magică.”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu