In timpul primelor luni poti fi sigura ca sughitul la nou nascuti va vani la intervale regulate, in special atunci cand devine excitat sau imediat dupa o masa. Acest lucru este destul de normal si nu este nimic in neregula cu el. Sughitul este doar unul din multe comportamente normale si reflexe, care sunt comune pentru nou-nascuti. De fapt, sunt sanse ca mama sa fi simtit sughitul inca de cand bebe era in burtica. Intr-adevar, studiile au aratat ca bebelusii pot incepe sa sughita inca din saptamana a 6-a de sarcina.
Cauzele sughitului la bebelusi
Motivele exacte pentru nou-nascutii care sufera de sughit nu se stiu cu exactitate. Aceasta mica afectiune nu este o problema medicala ce poate fi tratata. Specialistii afirma ca sughitul la nou nascuti are de a face cu imaturitatea organelor interne. Pe masura ce copilul se dezvolta si se maturizeaza, la fel si sesiunile de sughitat se vor reduce in intensitate si frecventa.
Cat este normal sa sughita bebelusul?
Sughitul poate dura ceva- de la un minut, pana la o jumatate de ora sau o ora la un moment dat, dar acesta nu afecteaza copilul in nici un fel. Va trece, pana la urma, de la sine si trebuie sa stii ca pe ei nu ii deranjeanza, asa cum ne deranjeaza pe noi, adultii. Observa-ti bebelusul cum sugita in somn, fara sa se trezeasca...si temerile tale vor fi inlocuite de emotia de a-ti privi bebelusul cum zambeste in somn.
Ce poti sa faci?
Nu exista un medicament sau un sirop care sa-l faca pe nou nascut sa se opreasca din sughit. Toti ce poti face este sa ii dai o lingurita de apa sau ceai. Unii medici pediatri recomanda sa se administreze bebelusului 2-3 picaturi de lamaie, dar nu mai mult deoarece, in combinatie cu laptele provoaca voma. Sughitul se mai datoreaza si aerului pe care il inghite bebelusul in timpul alaptarii. Pentru a scapa de el, tine bebelusul sa eructeze (sa dea aerul afara) si mai da-i putin sa suga. Daca mai ia putin lapte ii va trece sughitul.
De fapt, probabil, singurul lucru pe care-l poti face este sa astepti cu rabdare incheierea sesiunii de sughit si poti sa ii atragi micutului sau micutei atentia in timp ce sughita. Nu incerca metodele din batrani pe care le folosesti pe adulti pentru a intrerupe sughitul copilului tau. Nici respiratia in punga, sperietura sau intoarcerea cu capul in jos nu sunt metode de incercat pe bebelusi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu