vineri, 3 martie 2017

Cea mai veche dovadă despre viaţa pe Terra, descoperită în Canada

În Canada a fost descoperită cea mai veche dovadă privind apariţia vieţii pe Terra. Este vorba de microfosile aparţinând unor microbi asemănători bacteriilor care trăiesc în prezent în craterele hidrotermale de pe fundul oceanelor.

Potrivit revistei NATURE, fosilele din Canada par să fie mai vechi decât oricare altă dovadă a vieţii de pe Pământ. Mici filamente de tuburi de rugină – un tip de oxid de fier -, produse de microbii preistorici, au fost găsite încastrate în straturi de cuarţ, despre care oamenii de ştiinţă spun că au o vechime cuprinsă între 3,77 miliarde şi 4,28 miliarde de ani.

Fosilele descoperite în Hudson Bay, în nordul provinciei canadiene Quebec,  întăresc ipoteza potrivit căreia cratele hidrotermale care ejectează apă fierbinte ar fi fost ”leagănul vieţii” pe Terra, la puţin timp după formarea planetei noastre.

Autorii descoperirii au mai spus că planeta Marte, ar fi putut avea în aceaşi perioadă oceane – dispărute între timp -, ce ar fi putut avea condiţii similare pentru apariţia vieţii.

Microbii primordiali, precum cei descrişi în acest studiu, au pus în mişcare procesul evoluţionist care a dus la apariţia formelor de viaţă complexă şi, în cele din urmă, la apariţia oamenilor, în urmă cu aproximativ 200.000 de ani.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu