La iesire, poetul a declarat ca a scris "un mic roman" si ca spera ca, din declaratiile sale, sa se lamureasca lumea despre ce s-a intamplat in decembrie 1989, dupa ce, ani la rand, s-au facut "comisii de babatii" care sa ingroape "chestia".
Mircea Dinescu a iesit de la audieri in jurul orei 13:30, la patru ore dupa ce a intrat in sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Ani de zile, de fapt, s-au facut comisiile astea de babatii sa se ingroape chestia. Nu au venit procurorii sa intrebe 'Stai, domne, ce s-a intamplat atunci?'. Traiau atunci si Stanculescu, si Guse, si inca zeci de insi care au omorat oameni", a spus Mircea Dinescu, dupa audiere.
El a sustinut ca, pana acum, cartile despre decembrie 1989 au fost scrise de "baieti manipulati de Securitate", aratand ca ancheta ar trebui, totusi, incheiata.
"E tarziu, dar cum spunea cineva, ca e bine sa vedem doar partea plina a paharului. Nu, e bine ca, pana la urma, din aceaste declaratii se mai dumireste lumea, fiindca pana acum exclusiv cartile despre decembrie 1989 au fost scoase de baieti manipulati de Securitate sau sponsorizati, dintre care unii erau informatori ai Securitatii, niste gainari si s-a dat imaginea ca poporul roman nu a fost capabil sa faca o revolta populara, a trebuit sa vina KGB-ul sa ii intepe in cur in Piata cu steagul si cu un cui si sa tipe si asa s-a declansat revolta in Romania, datorita unei dureri in popou pricinuita de agenti KGB", a mai spus Dinescu.
Intrebat cate pagini a avut declaratia pe care a dat-o, Mircea Dinescu a raspuns: "Un mic roman. Am semnat si am plecat".
El a mai spus ca e greu sa se faca, acum, dreptate.
"Ticalosi exista in toate sistemele de pe lume si in comunism si in capitalism", a adaugat Dinescu.
El a spus ca poate ar trebui judecati cei care nu au lasat Romania sa arate cum trebuie.
"La noi poate ar trebui sa judecam oamenii care nu au lasat Romania sa arate cum trebuie. Dupa 25 de ani de capitalism, trebuia sa avem o agricultura nemaipomenita", a spus Mircea Dinescu.
Scriitorul a adaugat ca el nu l-a injurat pe Ceausescu pentru a veni in locul lui.
"In Romania nu existau ca in Polonia sindicate libere care sa preia puterea, nu a existat nici Charta 77 ca in Cehia. Si in Ungaria intelectualitatea maghiara a facut rezistenta. La noi au existat cativa: o babuta curajoasa la Cluj, un poet nebun la Bucuresti si inca vreo 10-15 care nu au fost capabili sa apreia puterea. Nu l-am injurat pe Ceausescu sa vin eu in locul lui. Eu nu mai puteam sa public cartile si m-am revoltat", a mai spus Dinescu.
El a explicat ca era normal sa vina la putere esalonul doi al PCR.
"Era normal sa vina dupa Ceausescu esalonul doi al Partidului Comunist care avea in mana parghiile puterii. Au zis 'Nu ne vindem tara' si au cumparat-o ei pe nimic si au revandut-o apoi", a declarat Mircea Dinescu.
Intrebat cum isi explica numarul mai mare de morti in Revolutie dupa ce a fost executat Ceausescu, Dinescu a spus: "cei care au tras la Timisoara si la Bucuresti aveau tot interesul sa mentina o perioada de deruta puternica, pana sa-l omoare pe Ceausescu".
Scriitorul a adaugat ca un proces "normal" al lui Nicolae Ceausescu i-ar fi expus pe cei care au executat ordinele lui criminale.
El a mai spus ca odata cu moartea lui Ceausescu au disparut si teroristii.
"Securitatea nu a fost capabila sa prinda un terorist, un kaghebist, sa-l prinda si sa-l bage intr-un borcan cu spirt si sa-l expuna la Antipa. Unde s-au evaporat ei, ca totusi nu erau fantome?", s-a intrebat Dinescu.
Scriitorul a mai spus ca, pentru el, in 22 decembrie s-a intamplat o minune.
"Mie mi s-a parut ca s-a intamplat o minune pe 22 decembrie. De pe 17 martie eu eram arestat la domiciliu, pazit de sase securisti. Pe 22 decembrie m-am trezit ca au fugit securistii de la poarta si ca sunt liber. Am iesit in strada, m-a luat multimea, m-a pus pe un TAB si m-a dus la Televiziune, unde am anuntat ca Ceausescu a fugit. Cand eu am anuntat ca dictatorul a fugit, la Constanta nu era nimeni pe strada, era sedinta de partid la Comitetul Judetean, totul era sub control.
In timpul sedintei, s-a auzit la radio ca dictatorul a fugit si primul secretar a intrebat cine a dat pe Europa Libera? Un functionar i-a spus ca e pe Radio Romania si atunci au dat drumul la televizor si ne-au vazut pe mine si pe Caramitru spunand ca dictatorul a fugit. Au zburat toti ca vrabiile. Importanta noastra a fost ca am anuntat lumea sa iasa in strada ca, daca nu iesea, nea Nicu nu se stie ce facea", a mai spus Dinescu, la iesirea de la audieri.
Mircea Dinescu a ajuns, joi dimineata, la sediul Parchetului instantei supreme pentru a fi audiat ca martor in dosarul Revolutiei, in care se fac cercetari pentru infractiuni contra umanitatii.
Inainte de a se intalni cu procurorii, Dinescu a spus ca poate acum ar fi fost mort daca, in decembrie 1989, Ion Iliescu nu ar fi venit la Televiziune. 24 de persoane.
Amintim ca procurorii militari au dispus, in 1 noiembrie 2016, extinderea urmaririi penale in rem, pentru infractiuni contra umanitatii in acest dosar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu