Ceapa verde este, de fapt, ceapa recoltata inainte de a ajunge la un stadiu de maturitate deplina. Astfel, in loc sa lase ceapa sa ajunga la dimensiunea ei normala, gradinarii le culeg cand acestea sunt inca tinere. Ceapa verde nu numai ca are un gust mai bland, dar este si mai bogata in nutrienti.
Ceapa verde da savoarea oricarui fel de mancare - supe, tocanite, chiar si piure de cartofi.
In ceea ce priveste valoarea sa nutritiva, poate fi comparata cu o ceapa normala care a consumat steroizi. Ceapa oricum are multe beneficii pentru sanatate iar ceapa verde ofera aceleasi avantaje - dar in concentratie mai mare.
Intr-un interviu oferit revistei "Splendida masa" (“The Splendid Table”), jurnalista Jo Robinson, autoarea cartii "Eating on the wild side" ("Originea salbatica a ceea ce mancam") arata ca ceapa verde contine de 100 de ori mai multi fitonutrienti decat o ceapa matura. Robinson spune ca partile verzi ale cepei sunt cele mai bogate in fitonutrienti.
La fel ca ceapa uscata, si ceapa verde are compusi care furnizeaza beneficii pentru sanatate:
sprijina sanatatea imunitara
regleaza zaharul din sange
sunt antiinflamatorii
previn cancerul - compusul anticancerigen din ceapa se numeste quercetina.
protejeaza de ulcer peptic prin inhibarea cresterii bateriilor care ataca membrana stomacului
Cum alegi si cum pastrezi ceapa verde
Este usor sa alegi ceapa verde. Aceasta trebuie sa aiba o culoare vie si sa nu aiba aspect lipicios.
Ceapa verde se pastreaza infasurata intr-un prosop umed in sertarul frigiderului. Daca pe ceapa verde incep sa apara zone lipicioase, acestea se inlatura, apoi ceapa se spala bine si se pune la loc in frigider pana la momentul consumului.
Daca singurele cepe verzi disponibile sunt putin vestede si trecute, nu te descuraja - le poti inviora! Tine-le in apa rece o jumatate de ora sau o ora. Isi vor reveni ca prin minune!
Partea cea mai frumoasa la ceapa verde este ca, dupa ce folosesti o mare parte din ea, o poti lasa sa creasca la loc! Taie si consuma partea verde, apoi pune partea alba intr-o cana cu apa. Apa nu trebuie sa o acopere pe toata, ci doar radacinile.
Cand incepe sa creasca, ceapa se poate muta intr-un ghiveci sau in gradina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu