“Postul nu este periculos, mii de studii dovedesc acest lucru. Vreau sa va dau argumente stiintifice. Regimul hipocaloric este intr-adevar o resursa terapeutica foarte bine studiata – si postul nu este infometare, pentru ca postul genereaza satisfactia pe care o obtii din a te abtine de la alimentatie, fiindca organismul are mult mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii si nutrienti decat excesul.
Bolile ni se trag de la excesul de alimentatie. Avem dovezi foarte clare si studii stiintifice in acest sens”, a spus profesor dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), la conferinta prilejuita de a X-a editie a Scolii Internationale de Vara de Neurologie, care are loc in perioada 5-9 iulie, la Eforie Nord, scrie doctorulzilei.
Potrivit profesorului Dafin Muresanu, tratamentul prin post al unor patologii foarte greu de controlat a fost initiat in Rusia, la inceputul secolului XX, intr-o clinica importanta din Goriacinsk, si se bazeaza pe principiile medicului Iuri Nikolaev, care a facut aceasta observatie si a dezvoltat-o ulterior. Apoi, in anii ’60-’70, la Spitalul Korsakov din Moscova, postul a fost aplicat cu foarte mult succces la bolnavii cu depresii mari si care nu mai raspundeau la niciun fel de tratament.
“In Germania, exista o clinica sofisticata, specializata in tratamentul prin post controlat, Clinica Buchinger, pe malul lacului Konstantz. In aceasta clinica, statul german ramburseaza serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin post. Este foarte important, pentru ca este o terapie de comutare”, a mai spus Dafin Muresanu.
“Singura metoda sigura de prelungire a vietii este infometarea, o lozinca pe care am vazut-o scrisa la un simpozion in America”, a adaugat academician dr. Laurentiu Popescu.
Dafin Muresanu a precizat ca organismul are mult mai multe resurse sa gestioneze lipsa de alimente, iar alimentele continuu, cum le iau oamenii, lucreaza mai mult pe principiul placerii.
“Noi incarcam organismul bazat pe dorinte cu mai multe alimente decat este necesar, pe care nu le poate prelucra. Prin post, se obtine un grafic de consum al resurselor interne care nu sunt alocate biologic corespunzator. Si anume, in primele 24 de ore de post consumi glucide, apoi timp indelungat, pana la doua-trei saptamani, consumi rezervele de lipide.
Aproximativ 96 la suta din consumul de energie in post se bazeaza pe lipide, deci pierzi lipidele, si doar 4 la suta se bazeaza pe pierderea capitalului de proteine. Asta pana cand se ajunge intr-un punct critic, care nu trebuie depasit, iar acel punct critic este destul de individual si pentru specia umana nu trebuie sa treaca de 40 de zile. Nu este intamplator”, a spus presedintele Societatii de Neurologie din Romania.
Profesorul Dafin Muresanu a adaugat ca, potrivit unor studii, celula tumorala nu se poate adapta la regimul hipocaloric, iar chimioterapia este foarte mult usurata cu post.
“Exista un grup de cercetare la Spitalul Charite din Berlin, Andreas Michalsen are foarte multe lucrari stiintifice in reviste importante cu privire la post. Se produce o resetare, care iti da un nou profil. Jean Patrice Robbin, alt cercetator mare, care are foarte multe lucrari in acest sens, Institutul de Cercetare si Tratament al Cancerului, Norris Cancer Center din Los Angeles, centru foarte avansat de studiu al comportamentului celulelor tumorale in post. Celula tumorala nu se poate adapta la regimul hipocaloric si, practic, chimioterapia este foarte mult usurata cu post. S-a observat ca toleranta pacientului este mult mai buna la chimioterapie in regim hipocaloric sau post”, a precizat Dafin Muresanu.
El a mai spus ca omul, dupa post, este mult mai viguros, capacitatea lui de reactie este mult mai buna.
“Stiinta ne arata ca pinguinul poate sa reziste fara mancare o suta de zile, ursul cand hiberneaza nu mananca. Omul dupa post este mult mai viguros, are o capacitate de reactie mult mai buna. Ramane doar reglarea noastra de a nu consuma mai mult decat avem nevoie, pentru ca organismul se adapteaza mult mai bine la post.
Putem ajunge sa scriem pe paine: «Ai grija, daca mananci prea mult, ai putea avea probleme de sanatate! Postul presupune si un pic de vointa. Postul nu este o problema controversata. Vedeti cum poate fi folosit, ca o interventie in anumite situatii”, a mai adaugat profesorul Dafin Muresanu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu