joi, 23 martie 2017

Doi români, un bărbat şi o femeie, se numără printre răniţii incidentelor teroriste de la Londra. Cinci persoane au murit

Doi români, un bărbat şi o femeie, se numără printre persoanele rănite în incidentele teroriste de astăzi de la Londra, anunţă MAE. Cinci persoane au murit şi peste 40 au fost rănite. Primul atac s-a petrecut în apropiere de Podul Westminster din Londra, lângă Parlament, după ce o maşină a intrat într-un grup de oameni aflaţi pe trotuar. Într-un incident separat, un poliţist a fost înjunghiat mortal de un bărbat care a intrat în curtea Parlamentului înarmat cu un cuţit. Atacatorul a fost apoi împuşcat de un alt om al legii. Legislativul şi-a suspendat activitatea, iar parlamentarii au fost întâi închişi în clădire, apoi evacuaţi.

Doi români, un bărbat şi o femeie, se numără printre cei răniţi pe podul Westminster, în atacul cu SUV-ul care a intrat în grupul de oameni. Ei sunt în stare stabilă. Londra este în stare de şoc, după incidentele din zona Parlamentului, considerate de poliţie ca atacuri teroriste. Cinci oameni, printre care o femeie, au murit. Mai multe persoane au fost rănite, iar unele sunt în stare critică. Parisul a confirmat că printre răniţii de pe podul Westminster sunt şi trei elevi de liceu francezi. Premierul britanic Theresa May a convocat şedinţa de urgenţă a comitetului Cobra, guvernul de criză al Regatului Unit. Echipele speciale ale poliţiei participă la operaţiunea de securizare a zonei. Scotland Yard a confirmat că un suspect este, în continuare, căutat de forţele de ordine.

Cinci persoane au murit și peste 40 au fost rănite, este ultimul bilanț al Scotland Yard.

Theresa May, premierul Marii Britanii: "Valorile parlamentului sunt democraţia, libertatea, drepturile omului, domnia legii. Impun admiraţie şi respect din partea oamenilor liberi oriunde. De aceea, parlamentul este o ţintă pentru cei care resping aceste valori. Dar, vreau să fie foarte clar: orice tentativă de a învinge aceste valori prin violenţă şi teroare va eşua. Mâine dimineaţă, parlamentul se va reuni în mod normal".

Scene de şoc şi groază în piaţa parlamentului londonez. Un şofer a intrat intenţionat cu maşina în pietonii aflaţi pe podul Westminster. Mai multe persoane au fost rănite. Una dintre ele, o femeie, a decedat, în ciuda intervenţiei medicilor. Apoi, bărbatul a izbit vehiculul în poarta legislativului, în încercarea de a pătrunde în curtea palatului. A atacat un poliţist pe care l-a înjunghiat. Ofiţerul a murit în urma rănilor. Fostul premier polonez Radoslaw Sikorski a fost martor la atentat.

Radoslaw Sikorski, fost premier polonez: "Am auzit zgomote metalice puternice şi am crezut că a fost o coliziune, apoi am văzut căzând om după om. Potrivit obişnuinţei mele de vechi ziarist, mi-am închis telefonul şi am privit mai cu atenţie scena. Am văzut cinci oameni întinşi pe jos, şi pe trotuar şi pe carosabil şi am înţeles că a fost un act deliberat".

Premierul Theresa May a convocat comitetul Cobra, care gestionează crizele de securitate, iar serviciile de securitate consideră că este un act de terorism.

Amber Rudd, ministrul de interne: "Am fost informată de Poliţia Metropolitană şi de serviciile de securitate. Ministerul Securităţii a fost ţinut la curent. Este un incident în derulare şi vom informa permanent guvernul. Prioritatea principală a executivului este asigurarea securităţii cetăţenilor săi".

Theresa May, care se afla în Parlament în momentul atacului, a fost evacuată de urgenţă. Clipe de coşmar au traversat şi oamenii prinşi de incident în Roata Mileniului, aflată în imediata apropiere a Palatului Westminster, şi închisă la cererea poliţiei. A fost blocat accesul şi în staţia de metrou din zonă şi pe străzile care duc spre clădirea legislativului. În urma incidentului, parlamentul scoţian a suspendat dezbaterile privind organizarea unui referendum asupra secesiunii.

Sursa: stiri.tvr.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu