vineri, 10 februarie 2017

Steatoza hepatica sau ficatul gras

Steatoza hepatica sau ficatul gras in termeni populari, este o afectiune care semnifica acumularea de grasime in ficat. Ficatul gras este o afectiune destul de frecventa in ultima vreme, care nu are simptome foarte specifice dar care, nedescoperita si netratata la timp poate duce la ciroza si insuficienta hepatica severa.


Simptome
In general, ficatul gras nu prezinta semne si simptome specifice. In timp insa, nedepistat si netratat la timp, atunci cand boala avanseaza, poate sa apara durere in partea dreapta a abdomenului superior, stare de slabiciune, astenie fizica marcata, oboseala persistenta, pana la ingalbenirea ochilor si pielii, scadere in greutate si topirea masei musculare in special.

Cauze
Steatoza hepatica apare atunci cand ficatul nu reuseste sa mai metabolizeze eficient zaharurile si grasimile in exces din sange, ceea ce duce la acumularea lor in tesutul hepatic, cu lezarea structurii sale, care poate merge de la fibroza la necroza si in final la ciroza.

Citeste si: Cel mai bun tratament pentru ficat gras

Factori de risc
O multitudine de afectiuni pot creste riscul de a dezvolta ficat gras, si anume:

Nivele crescute de grasimi (colesterol si trigliceride) in sange
Obezitatea, mai ales cea abdominala, asociata cu sedentarismul
Alimentatia de tip fast food, consumul de alcool si bauturi carbogazoase
Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul de apnee în somn
Diabetul zaharat de tip 2
Hipotiroidia
Scaderile bruste urmate de cresteri bruste in greutate


Ficatul gras poate sa evolueze de la simpla acumulare de grasime in tesutul hepatic pana la inflamatie (steatohepatita), fibroza, necroza si in final  ciroza hepatica.

Diagnostic
Diagnosticul de ficat gras sau steatozic este unul destul de usor de pus, cel mai frecevent prin ecografie abdominala. Pentru completarea diagnosticului de certitudine si stabilirea tratamentului corect de specialitate, este nevoie insa si de :

Analize de sange care ajuta la identificarea sau excluderea altor posibile afectiuni hepatice concomitente.
Imagistica, atunci cand se impune – FIBROSCAN, computer tomograf (CT) sau rezonanţă magnetică nucleară (RMN)
Mai rar - punctie biopsie hepatica, in cazul in care se suspicioneaza evolutia catre fibroza si ciroza hepatica, pentru a se institui un tratament adecvat


Tratament
Nu exista un tratament specific pentru steatoza hepatica incipienta. Cel mai important tratament ramane controlul factorilor de risc (diabet, obezitate, dislipidemie, etc), care se face printr-o dieta corecta, sanatoasa si echilibrata, de protectie si regenerare hepatica. Scaderea in greutate, acolo unde este cazul, alaturi de activitate fizica  practicata regulat si o alimentatie corecta, sunt cele mai eficiente modalitati de tratament.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu