luni, 20 februarie 2017

Iertarea - cel mai bun medicament pentru suflet

Cu totii trecem prin momente dificile, legate de relatii - poate fi o dezamagire, o tradare, o despartire nedorita sau neprevazuta, un divort sau orice alta forma de ruptura care poate provoaca o durere greu de suportat. Pentru a merge mai departe insa, pentru a ne construi o viata noua si mai buna decat cea dinainte, iertarea persoanei care ne-a facut sa suferim constituie piatra de temelie. Iata, asadar, 7 lucruri esentiale asupra carora puteti reflecta pentru a intelege mai bine conceptul de iertare si a-l putea folosi in interes propriu.
Iertarea adevarata necesita timp.
Nu exista o scurtatura pentru iertare. Este chiar recomandabil sa nu ierti cu prea mare usurinta. Nu pare o iertare sincera.
Uneori, ai nevoie de timp pentru a simti suferinta. Poti avea sentimente de negare, furie si tristete. Dar dupa ce accepti toate emotiile si ti le asumi, poti incepe sa lucrezi pentru a dobandi iertarea de care ai nevoie.
Iertarea nu inseamna ca esti de acord cu fapta.


“Iertarea inseamna ca te eliberezi de toata furia si resentimentele pe care le ai impotriva persoanei care te-a ranit. Inseamna ca ierti persoana care ti-a gresit, nu greseala in sine,” explica un consilier marital.
Desi e posibil sa deplangi modul gresit in care poate ca s-a terminat o relatie cu un partener care te-a facut sa suferi, trebuie sa ajungi la momentul la care sa nu mai ai resentimente fata de el. Este posibil chiar ca acest capitol nefericit sa fie o binecuvantare deghizata, sa-ti fi deschis ochii spre o noua viata si catre noi calitati din tine insati, sa te fi eliberat dintr-o stare in care nu faceai decat sa reactionezi la nedreptatea care ti s-a facut.
Iertarea contribuie la sanatate.
Renunta la resentimente. Nu este nimic mai neplacut decat sa devii o persoana care se plange oricui o asculta despre suferintele pe care le-a indurat din cauza unui fost sot sau partener.
Consilierii maritali sunt de parere ca multe persoane raman atasate de furia cauzata de despartire pentru ca e un mod in care pot mentine relatia vie. Insa renuntarea la manie este eliberatoare. Odata cu ea, dispar si ridurile de expresie,durerile de stomac, tensiunea de la nivelul umerilor si alte efecte ale unei stari constante de negativism.
Razbunarea e mai bine sa fie lasata in seama universului.
Karma este un concept care ne invata ca suntem agentii propriei fericiri si nefericiri. Fa fapte bune si iti vei crea propriul rai. Fa fapte rele si iti vei construi propriul iad.
Nu este treaba ta sa-l inveti o lectie pe cel ce ti-a gresit, asa ca renunta la razbunare si ranchiuna. Dar nici nu trebuie sa te bucuri de raul lui. Si acest lucru atrage energie negativa.
“Nu poti controla daca vei fi inselat sau abuzat in vreo relatie, insa poti decide cum sa reactionezi daca acest lucru se intampla. Cea mai buna razbunare, pana la urma, este sa mergi mai departe si sa te bucuri de o viata productiva” spun specialistii.
Ai incredere ca ce e mai bun pentru tine e pus deoparte.
Oricat de mult am dori sa controlam comportamentul unei persoane sau un anumit rezultat, trebuie sa renuntam la control. Ai incredere ca orice deceptie are un scop. Poate ca fostul tau nu era persoana potrivita pentru tine. Poate ca sufletul tau pereche, cel care iti va impartasi valorile, este o persoana pe care o vei cunoaste in viitor.
“Oamenii echilibrati inteleg ca nimic nu este garantat in viata, insa fiecare situatie, indiferent cat de intunecata pare, este doar o ocazie de progres si de dezvoltare a propriului nostru potential” ne invata psihologii.
Iertarea cultiva empatia.
Capacitatea de a dezvolta empatie cu cei care ne-au ranit este o practica minunata — si cu siguranta o mare provocare.  Nu este usor, insa, cu perseverenta, vei reusi. Treptat, te vei elibera de manie si de gandurile negative. Si vei intelege ca cei care ranesc sunt, de fapt, persoane care sufera si ele, la randul lor.
Iertarea este o strada cu doua benzi.
Desi este usor sa dai vina pe altii pentru raul pe care ti l-au facut, viata nu este niciodata atat de simpla.
Multe dintre persoanele care au fost ranite intr-o relatie nu reusesc sa se ierte pe ele insele— pentru alegeri proaste, pentru ca au ignorat ceea ce era atat de evident, pentru ca au "patit-o din nou", pentru ca au asteptat prea mult, ca au permis sa fie tratati intr-un fel pe care nu-l meritau. Cand, insa, isi exploreaza si accepta toate aspectele durerii, sunt pregatiti sa se vindece.
Iertarea e libertate.
Cand reusesti sa ierti persoana care ti-a facut rau, vei simti o mare usurare si un sentiment profund de eliberare.
Vei fi eliberat de trecut si te vei simti perfect pregatit sa te bucuri pe deplin de prezent.
Iertarea este contagioasa.
Iertarea se raspandeste ca focul cand este facuta din inima.
Familia si prietenii celui care sufera de obicei se solidarizeaza cu sentimentul de manie si resentimentele celui ranit. Urasc si ei persoana care a cauzat durere unei fiinte dragi lor. Cand are loc iertarea, insa, pastrarea resentimentelor celor apropiati nu mai are nici ea sens. Toti pot privi colectiv catre viitor cu speranta si optimism.
Iertarea paveaza drumul catre adevarata iubire.
De multe ori, persoanele care s-au impacat cu trecutul si au reusit sa ierte persoana care i-a ranit, in scurt timp au cunoscut persoana cu adevarat potrivita. Simpla coincidenta? Nu chiar. Sunt pur si simplu pregatiti pentru o alta relatie.
Este aproape imposibil sa mergi mai departe fara sa renunti la acuzatii si la manie. Relatiile sanatoase se nasc intre persoane sanatoase. Este esential sa scapi de negativismul care te tine legat de trecut, pentru a progresa si a fi fericit.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu