miercuri, 8 februarie 2017

CCR a respins sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi CSM în cazul Ordonanţei 13

Guvernul a acţionat legal. Este dreptul Executivului să aprecieze urgenţa şi conţinutul Ordonanţei", a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi CSM privind constatarea unui conflict între puterile statului în urma adoptării Ordonaţei 13 privind modificarea Codurilor penale.

ORA 14:00 "Am constatat că nu există un asemenea conflict, nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern", a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. "Este dreptul Guvernului să aprecieze şi urgenţa şi conţinutul Ordonanţei", a explicat Valer Dorneanu.

în curs de actualizare

ORA 13:00 Judecătorii CCR s-au retras în şedinţă pentru a delibera pe marginea celor două sesizări de neconstituţionalitate, a transmis corespondentul TVR Marius Vulpe pentru Telejurnal.

Curtea Constituţională a României a discutat, miercuri, cererile preşedintelui Klaus Iohannis şi şefei Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, privind constatarea unui conflict între puterile statului în urma adoptării Ordonaţei 13 privind modificarea Codurilor penale. Joi va fi luată în discuţie şi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că, la şedinţa de miercuri, a invitat părţile din dosar: Parlament, Guvern şi CSM, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis.

"Curtea militează pentru principiul cooperării. Suntem în cazul unui conflict de natură constituţională. Vă rog să vă referiţi la argumentele juridice",  a fost îndemnul preşedintelui CCR, în cadrul şedinţei.
Corespondentul TVR Marius Vulpe, de la CCR. Ediţie Specială ora 10:00 Obiectul sesizărilor de neconstituţionalitate, Ordonanţa 13, nu mai este în vigoare în urma emiterii actului de abrogare, Ordonanţa 14. Ne aşteptăm la dezbateri destul de furtunoase, deoarece atât Preşedinţia, CSM, reprezentanţii Guvernului şi cei ai Parlamentului vor dezbate şi vor încerca să-şi susţină punctul de vedere. Preşedinţia şi CSM susţin că Guvernul Grindeanu şi-a depăşit atribuţiile deoarece nu există acea situaţie extraordinară de urgenţă pentru emiterea unui astfel de act normativ. Pe de altă parte, Parlamentul încearcă să convingă judecătorii CCR că cele două sesizări nu mai au efect şi nici obiect, a transmis corespondentul TVR Marius Vulpe de la sediul Curţii Constituţionale, în cadrul unei Ediţii Speciale a Ştirilor TVR.
"CSM avertizează: Ordonanţa 13 ar putea intra în vigoare dacă Parlamentul respinge actul de abrogare, OUG 14"
Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR, în 2 februarie, cu un conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte.

De asemenea, o sesizare similară a fost depusă şi de preşedintele CSM, Mariana Ghena.

Excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului împotriva Ordonanţei 13 va fi dezbătută joi de Curtea Constituţională.
"CCR discută joi sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanța de modificare a Codurilor penale".
Sursa stiri.tvr.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu