miercuri, 1 februarie 2017

CSM sesizeaza Curtea Constitutionala asupra ordonantelor date marti noapte. Iohannis: "Magistratii sunt indignati"

Presedintele CSM va sesiza Curtea Constitutionala pentru a constata un eventual conflict intre cele doua puteri ale statului: puterea executiva si cea judecatoreasca. Presedintele Romaniei a criticat in termeni duri, in plenul CSM, actiunea Guvernului.

Comenteaza
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat cu unanimitate de voturi sesizarea Curtii Constitutionala pentru a constatat existenta unui conflict intre puteri in cazul adoptarii OUG privind modificarea Codului Penal si al Codului de Procedura Penala.
Decizia a fost luata dupa ce presedintele CSM, Mariana Ghena, a cerut suplimentarea ordinii de zi in legatura cu sesizarea CCR, precum si cu exprimarea unui mesaj public cu privire la apararea independentei justitiei in contextul adoptarii unor acte normative.
In cadrul discutiilor pe aceasta tema s-a pus problema sa se ceara CCR sa se pronunte si asupra consecintelor in cazul in care constata existenta unui conflict.
"Fiind o situatie fara precedent, eu cred ca exista motive suficiente sa revina asupra propriei jurisprudente si cred ca trebuie sa avem in vedere, eu personal de foarte multe ori mi-am pus problema, daca aceasta atributie a controlului constitutionalitatii legilor nu ar trebui sa fie sarcina ICCJ pentru ca poate sa o duca la indeplinire (...) si acum este un moment istoric in care Curtea Constitutionala poate sa interpreteze ce inseamna conflict constitutional si care sunt atributiile ei concrete atunci cand solutioneaza un astfel de conflict. entru ca daca ea s-ar limita doar sa constate doar existenta conflictului, aceasta atributie nu ar mai avea niciun sens ar fi lipsita de efecte juridice", a spus judecatoarea Andreea Chis.
Procurorul Codrut Olaru a punctat ca spera ca presedintele, atunci cand a vorbit de autoritatea judecatoreasca si solidaritatea pe care si-o exprima, a inclus si procurorii.
"Mesajul meu, cel putin individual, este unul categoric de sustinere a initiativei dumneavoastra. felicitarile sunt de prisos la nivel de fermitate si de rigoare a unui astfel de despre cred ca suntem intru totul de acord ca este masura cea mai potrivita si echilibrata in raport cu ceea ce traim practic zilele acestea", a sustinut Olaru.
Procurorul general, Augustin Lazar, a subliniat ca atunci cand Executivul isi exercita aceasta abilitate de a legifera, fiind delegat in acest sens, trebuie sa aiba in vedere principiile si valorile constitutionale, asa cum s-a retinut intr-o decizie a CCR. "Nu poate sa procedeze in niciun fel sa depaseasca acest cadru de principii si valori care este consacrat de Constitutia tarii", a adaugat el.
El s-a pronuntat si in favoarea demersului de a se pronunta CCR asupra consecintelor unei anumite "conduite abuzive in a legifera atunci cand Executivul este delegat".
" Voi implementa in motivarea initiativei si acest aspect " a asigurat sefa CSM.

Presedintele Iohannis a iesit de la sedinta CSM. "Avem o situatie total neobisnuita, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta noaptea, fara ca acest act sa fi fost pe ordinea de zi a Guvernului, fara avizul CSM. Pot sa spun ca am aflat opinia membrilor CSM, din punctul meu de vedere presedintele CSM e hotarata sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru un conflict intre institutii. De asemenea, am constatat ca toti mebrii CSM sunt solidari. Vor discuta in continuare asupra acestor detalii si la final se va face cunoscut punctul de vedere. Eu plec multumit de aici", a spus Iohannis.
"Intreg sistemul este de partea CSM, justitia in Romania e indepedenta iar magistratii sunt indignati de felul in care Guvernul a tratat aceasta chestiune foarte sensibila", a mai spus presedintele.
"Din punctul meu de vedere, conflictul intre institutii e evident, e important sa fie sesizata CCR, care are libertatea sa anuleze acest act".
"Problema este ca in acest fel, cum a procedat Guvernul, nu se poate proceda intr-un stat de drept.
Eu nu am abandonat ideea ca Romania e un stat de drept
E inadmisibil ca Guvernul sa tot fuga de presa, sa explice romanilor de ce a procedat asa"
"Am asistat la o conferinta de presa care mi-a lasat un gust amar incredibil, ministrul Justitiei a spus ca nu a cerut aviz", a spus un magistrat, precizand ca de fapt s-a solicitat aviz pe OUG si ca declaratia e un "neadevar". Si presedintele CSM a precizat ca ministerul a cerut aviz, dar ministrul Florin Iordache nu a venit la sedinta CSM de miercuri.
„A fost trimisa CSM o solicitare prin care se cerea avizul, dar fara a se mentiona ca va avea loc o sedinta de Guvern aseara sau in dimineata asta. (...) N-a contat niciodata punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, lucru care cred ca ar trebui sa se schimbe, pentru ca, daca se doreste o consultare reala, in primul rand, un punct de vedere avizat nu-l pot da decat specialistii", a spus miercuri dimineata si presedintele ICCJ, Cristina Tarcea.
Marti seara, intrebat de ce Executivul a cerut un aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii pe acest proiect de act normativ, dar l-a adoptat inainte de a-l primi, avand in vedere ca CSM se va intalni miercuri, Iordache a raspuns: "Noi am comunicat. Era normal, dar nu am cerut aviz (...). Aviz ar trebui luat numai in legile care vizeaza Justitia (...). Aici ne trebuie un punct de vedere. Eu am un punct de vedere pe care CSM l-a stabilit saptamana trecuta, in care dumnealor (...) precizeaza foarte clar ca au un punct de vedere negativ".




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu