Președinta CSM a declarat că va întocmi astăzi expunerea de motive a sesizării CCR cu privire la ordonanța de modificare a Codurilo penale și o va face publică.
„În ședința plenului de astăzi am declarat că inițiez procedura de sesizare a CCR. Urmarea acestei ințiative a președintelui plenului CSM, membrii CSM au manifestat solidaritate declarând că mă susțin în demersul pe care l-am inițiat. Până la sfârșitul zilei voi motiva și voi prezenta această motivare plenului și o voi face publică. La solicitarea membrilor CSM am aprobat suplimentarea ordinii de zi în sensul că am dorit să întocmim un mesaj cu privire la modul în care CSM înțelege să se manifeste în demersul de apărare al independenței justiției”, a spus șefa CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii a votat în unanimitate ca președinta acestei instituții, Mariana Ghena, să sesizeze Curtea Constituțională.
Klaus Iohannis a declarat, la ieșirea de la ședința CSM, că președinta CSM, Mariana Ghena, este hotărâtă să sesizeze CCR în privinţa OUG de modificare a codurilor penale.
Șeful statului a spus că „conflictul instituţional este evident”.
Klaus Iohannis a mai precizat că justiţia este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a dat OUG, noaptea, fără aviz.
„Eu plec mulţumit de aici, fiindcă am putut să constat în primul rând o solidaritate în interiorul CSM, cu preşedintele CSM, şi din discuţiile cu membrii CSM am putut să aflu că practic întreg sistemul este de partea CSM. Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a tratat această chestiune foarte sensibilă, chestiunea modificării Codurilor penale prin OUG, noaptea, fără aviz. Este important să vedem că există acest conflict şi să fie sesizată CCR, care are inclusiv libertatea de a anula acest act normativ. Problema e că în acest fel, cum a procedat Guvernul, nu se poate proceda”, a mai spus preşedintele la plecarea de la CSM.
Preşedintele Klaus Iohannis nu a vrut să comenteze dacă ordonanța este „cu dedicație”.
„Au fost multe luări de poziţie şi multă lume a spus cu punct şi virgulă că sunt acte normative cu dedicaţie, au fost vehiculate nume, însă nu asta este problema. Problema este că în acest fel în care a procedat Guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept, ori România este şi vrea să rămână stat de drept. Dacă Guvernul nu înţelege acest lucru, atunci se vor face paşii prevăzuţi de Constituţie", a spus el.
Președintele Klaus Iohannis a cerut a cerut CSM să sesizeze Curtea Constituțională. Șeful statului a precizat că trebuie luată atitudine nu doar declarativ, ci şi instituţional.
„Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic. Este o ofensă adusă justiției dumneavoastră răspundeţi de independenţa justiţiei şi eu cred că ea a fost încălcată şi este încălcată prin astfel de comportamente în mod grav. Propun sesizarea Curții Constituționale”, a spus preşedintele Iohannis.
Un membru CSM i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să sesizeze și el CCR pentru un impact mai puternic, însă șeful statului a spus că deși este de acord cu această propunere, dacă include acest aspect pe ordinea de zi va fi acuzat că el a impus Consiliului să sesizeze Curtea Constituțională.
Președinta CSM Mariana Ghena a declarat că mai sunt posibilități ca ordonanțele date aseară de Guvern să fie anulate.
Președintele Klaus Iohannis a spus că ceea ce s-a întâmplat aseară la Guvern este o „bătaie de joc” , „inadmisibil”, „un scandal”. Șeful statului a spus că este inadmisibil ca o chestiune atât de sensibilă cum este modificarea Codurilor Penale să fie adoptată prin ordonanță de urgență, noaptea, fără avizul CSM.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că este „imperios, necesar” ca această ordonanță să fie sesizată la CCR deoarece „derapajul constituțional este evident”.
De asemenea, Cristina Tarcea, președinta ÎCCJ, a spus că, în opinia ei, pentru Guvern nu a constat niciodată punctul de vedere al CSM.
„Am fost puși în fața faptului împlinit. Avem o problemă cu valorile morale și ar trebui să privim foarte serios spre ceea ce vrem să ne îndreptăm. Astăzi a fost convocată CSM pentru a discuta avizul. Din păcate ordonanța a fost adoptată fără aviz. Vom stabili o modalitate de lucru în continuare. Trebuie să văd cu atenție care este noua formă a ordonanței, am să încerc să fac o statistică și în funcție de asta putem stabili și impactul. Am înțeles că au existat niște modificări în ordonanță, ieri spre seară a fost trimis către CSM o cerere în care se solicita avizul, dar fără a se menționa că va avea loc o ședință de guvern seara sau azi dimineață. N-a contat niciodată punctul de vedere al CSM, ceea ce ar fi trebuit să se schimbe”, a spus judecătoarea.
Ce poate face CSM
Potrivit fostului membru al CSM, Cristi Danileț, președintele CSM poate sesiza la Curtea Constituțională conflictul constituțional între autoritățile statului. Mai exact, conflict constituțional este atunci când una dintre puterile statului, respectiv cea Executivă încalcă atribuțiile și prerogativele celeilalte puteri, respectiv cea judecătorească.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că adoptarea, marţi seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condiţiile în care plenul CSM ar urma să se întrunească abia miercuri dimineaţă pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale.
„Poziţia Consiliului Superior al Magistraturii faţă de adoptarea, de către Guvernul României, a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea codurilor penale
Având în vedere adoptarea, în şedinţa Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, anterior consultării corpului profesional şi avizării de către Consiliul Superior al Magistraturii, confom dispoziţiilor art.38 alin. (3) din Legea nr.317/2004,
Consiliul Superior al Magistraturii
Apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă Consiliului la data de 31.01.2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege.
Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei a fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare.
Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu