Untul de arahide este o sursă bună de proteine şi grăsimi sănătoase, atunci când este făcut în casă sau alegi sortimentele care nu conţin grăsimi hidrogenate şi zahăr. Dacă îl cumperi este foarte important să citeşti lista cu ingrediente care nu trebuie să conţină nimic în afară de arahide coapte şi eventual puţină sare.
Cum să faci unt de arahide acasă?
Ai nevoie de 500 de grame de arahide crude sau coapte în coajă. În cazul în care preferi să le faci de la zero şi ai arahidele crude, acestea se pun câteva minute la cuptorul încins la 170 de grade Celsius şi se pândesc, deoarece se pot arde foarte repede. După ce s-au răcit trebuie doar să le mixezi în robotul de bucătărie cu puţină sare de mare şi scorţişoară (care va îndulci untul). Este un proces care durează 10-15 minute şi vei fi nevoită să dai jos arahidele de pe pereţii vasului, însă continuă să mixezi şi la un moment dat arahidele îşi vor elibera uleiurile, favorizând astfel formarea unei paste cremoase.
Atât de uşor este să faci acasă unt de arahide care este un aliment sănătos spre deosebire de sortimentele din comerţ care conţin zahăr şi uleiuri hidrogenate de palmier.
După ce ai preparat acest unt delicios, trebuie să ştii că poţi să faci o mulţime de prăjituri fără coacere care au la bază acest ingredient minune. Iată cinci combinaţii rapide pe care le poate face oricine:
1. Prăjitură rapidă cu unt de arahide, ciocolată şi fulgi de ovăz
Pentru blat ai nevoie de fulgi de ovăz pe care să-i amesteci cu unt de arahide încălzit la abur şi puţină miere de albine. Se presează blatul într-o tavă pătrată care se pune la frigider.
Pentru cremă ai nevoie de unt de arahide amestecat cu miere de albine şi făină de ovăz sau de cocos. Se întinde crema peste blat şi se introduce la frigider din nou.
Pentru glazura de ciocolată ai nevoie de o cremă de ciocolată de calitate pe care să o întinzi peste crema de unt de arahide, după ce s-a întărit la frigider. Se lasă prăjitura la frigider câteva ore să se întărească, apoi se feliază.
2. Fursecuri fără coacere cu unt de arahide
Aceste fursecuri le poţi face foarte simplu şi nu ai nevoie de cuptor.
Pune pe foc mic o craţită în care amestecă unt, zahăr, lapte şi cacao, iar după ce au ajuns la punctul de fierbere se stinge focul. Adaugă apoi unt de arahide şi fulgi de ovăz, amestecând bine. Tapetează o tavă cu foaie de copt, pune câte o lingură din aluat, lasă să se aşeze, după care se poate introduce tava la frigider câteva minute să se întărească fursecurile
3. Batoane crocante cu unt de arahide şi orez expandat
Unt de arahide, ciocolată şi orez expandat, o combinaţie genială ca să obţii cele mai bune batoane crocante. Pune o cratiţă pe foc mic şi amestecă unt de arahide, ciocolată cu lapte sau neagră, sirop de arţar sau miere de albine şi puţin ulei de cocos presat la rece. După ce s-au amestecat toate ingredientele se adaugă orezul expandat, se amestecă bine şi se toarnă compoziţia într-o formă pătrată cu pereţi înalţi. Se lasă la frigider 2 ore până se întăreşte, după care se pot taia batoanele delicioase.
4. Prăjitură fără coacere cu cremă de ciocolată şi unt de arahide
Pentru blat trebuie să topeşti unt cu zahăr, după care să amesteci fulgii de ovăz. Foloseşte jumătate din amestec pentru baza prăjiturii, iar cealaltă jumătate se foloseşte pentru topping. Introdu tava la frigider în timp ce prepari crema.
Pentru a face crema se topeşte într-o cratiţă ciocolata neagră şi se amestecă cu untul de arahide. Se toarnă peste blat, iar după ce s-a întărit în frigider, se ornează cu amestecul din fulgi de ovăz rămas.
5. Trufe cu ciocolată şi unt de arahide
Ai nevoie de: 3 căni cu bucăţi de ciocolată neagră, 2 căni cu smântână lichidă grasă, 1 cană cu unt de arahide topit la abur, 1 cană cu arahide coapte şi mărunţite.
Se combină smântâna cu ciocolata, lăsându-se la topit pe foc mic.
Se toarnă amestecul într-o tavă care se lasă timp de o oră la frigider.
Se formează câte o biluţă de ciocolată care se trece prin unt de arahide şi apoi prin arahidele mărunţite.
Se păstrează la frigider.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu