joi, 2 februarie 2017

Parchetul General retrage doi procurori de la Ministerul Justitiei. Unul e cel care preluase atributiile lui Iordache

Procurorii Oana Schmift Haineala si Constantin Sima, detasati la Ministerul Justitiei, au fost retrasi, joi, de catre Parchetul General, in contextul in care DNA ancheteaza modul in care a fost adoptata ordonanta Iordache.
"Avand in vedere necesitatea derularii in conditii de impartialitate a unei cauze instrumentate de catre Directia Nationala Anticoruptie, avand ca obiect imprejurarile elaborarii proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, precum si a proiectului de lege pentru gratierea unor pedepse, astazi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Haineala si a domnului procuror Constantin Sima", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Public.
Urmeaza ca CSM sa dea un aviz solicitarii Parchetului General. Conform cadrului legal in vigoare, un procuror sau judecator nu poate activa in afara sistemului judiciar, deci nici in Ministerul Justitiei, fara un aviz din partea Consiliului. In cazul in care avizul e retras, cum se solicita in cazul de fata, magistratul revine la parchetul sau judecatoria la care activa anterior.

Ministrul Florin Iordache isi delegase atributiile lui Constantin Sima, secretar de stat, de pe 1 pana pe 7 februarie.
Pe de alta parte, in presa au aparut informatii pe surse potrivit carora Guvernul Grindeanu ar fi intentionat ca tot prin ordonanta de urgenta sa comaseze DNA si DIICOT pentru a scapa de sefii incomozi ai celor doua institutii, urmand sa o numeasca pe Oana Schmidt Haineala sef peste viitoarea structura. Haineala, care a fost primul procuror sef al CSM, a dezmintit informatiile.

DNA a deschis o ancheta ca urmare a plangerii depuse de Initiativa Romania pe tema ordonantelor pe justitie. In cadrul anchetei, a fost depus denunt si pe numele lui Liviu Dragnea, iar DNA a documente de la Ministerul Justitiei.
Procurorii incearca sa afle daca a fost incalcata in vreun fel legea prin initierea si modul de adoptare al ordonantei si proiectelor de lege care vizeaza gratierea colectiva si modificarea Codurilor Penale, despre care au existat acuzatii ca servesc intereselor unor persoane condamnate sau cu procese pe rol.
Sursa: ziare.com







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu