vineri, 3 martie 2017

8 motive pentru care e bine sa-ti mananci mazarea din farfurie

Mazarea este destul de neglijata cand vine vorba de nutritie, dar aceasta leguma deloc costisitoare are foarte multe de oferit.
Mazarea intra in categoria legumelor amidonoase, deoarece contine mai mult amidon decat legumele obisnuite, ca broccoli sau salata. Mazarea este bogata si in proteine, motiv pentru care intra si in categoria asa-numitelor alimente "care pot substitui carnea", impreuna cu alte alimente vegetale bogate in proteine, ca fasolea si lintea.
Pe cat de simpla, pe atat de bogata in nutrienti, mazarea este un aliment care, la un pret avantajos, ofera o pleiada de beneficii:
Boabele de mazare sunt o sursa uriasa de vitamina K. O portie de mazare echivalenta cu o cana furnizeaza 46% din necesarul zilnic de vitamina K. Aceasta este o vitamina esentiala pentru sanatatea oaselor si a inimii, dar pe care tindem sa o neglijam.
Boabele de mazare sunt o sursa buna de proteine. O cana de mazare contine 8 grame de proteine, o cantitate semnificativa, daca luam in considerare faptul ca necesarul zilnic este intre 19-56 de grame de proteine pe zi, in functie de varsta si de sex. Chiar daca esti la extrema maxima, o cana de mazare iti asigura 1/7 din necesarul zilnic de proteine.
Mazarea este bogata in fibre. Aceeasi cana de mazare acopera in mare parte si necesarul zilnic de fibre - 8 grame de fibre, adica 36% din necesarul zilnic.
Mazarea are proprietati antiinflamatorii. Acest lucru este datorat combinatiei de fitonutrienti, in special pisumsaponine si pisomoside, care se remarca pentru abilitatea lor antiinflamatorie.
Mazarea este buna pentru pamant. Mazarea nu hraneste numai corpul - hraneste si gradina. Cultura de mazare ajuta la refacerea structurii si fertilitatii solului, prin fixarea nitrogenului in sol, contribuind astfel si la sanatatea altor plante din gradina. Pamantul sarac in nutrienti nu produce alimente foarte sanatoase, asa ca da-i putina mazare!
Mazarea contine fier. O cana de mazare contine 14% din necesarul zilnic de fier. Prin comparatie, contine de doua ori mai mult fier decat aceeasi cantitate de kale.


Mazarea este o sursa excelenta de mangan. La fel ca mazarea, nici manganul nu primeste atentia pe care o merita. Acest micro nutrient vital este necesar pentru sanatatea oaselor, prevenirea ridurilor si reglarea glicemiei. Aceeasi cana de mazare contine si 22% din necesarul zilnic de mangan.
Mazarea este foarte buna si pentru inima. Ca si orzul, mazarea contine un tip de fibre solubile numite beta-glucani, care scad colesterolul rau. Nivelul ridicat de colesterol rau este strans legat de bolile cardiace si diabetul de tip 2.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu