In mod cert vrei sa iti educi copiii astfel incat sa fie increzatori in propria persoana, asa ca nu ti-ar strica sa afli secretele care te pot ajuta sa ii insufli copilului tau convingerea ca este bun si ca nu trebuie sa se indoiasca de propriile calitati.
Secretele care ajuta parintii sa construiasca stima de sine a copilului
Apreciaza efortul depus de copil si incurajeaza-l
Este important sa observi efortul depus de copil si sa il incurajezi, indiferent de rezultatele avute. Atunci cand pierde, explica-i ca nu este o tragedie, ci este doar sansa altcuiva de a castiga de data aceasta. Prezinta-i esecul intr-o maniera echilibrata, nu ca fiind ceva negativ. Permite-i copilului sa isi exprime nemultumirea, dar incurajeaza-l sa priveasca lucrurile din alta perspectiva si sa mai incerce.
Permite-i sa isi rezolve singur problemele
In calitate de parinte iti este extrem de greu sa iti vezi copilul zbatandu-se sa obtina ceva, cand stii ca il poti ajuta sa rezolve problema mult mai usor. Insa este foarte important sa iti inveti copilul sa gaseasca solutii de unul singur la problemele pe care le are. Bineinteles, ii vei spune ca poate cere oricand o mana de ajutor, insa il vei impinge de la spate sa gaseasca solutii pe cont propriu. Ofera-i exemple similare in care tu ai rezolvat o problema si da-i incidii cu privire la modul in care ar putea solutiona, la randul lui, problema pe care o are.
Incurajeaza curiozitatea si spontaneitatea
Joaca-te cu copilul tau si sustine-i curiozitatea inocenta punandu-te la mintea lui si raspunzandu-i la toate intrebarile. Se spune ca nu exista curiozitate, curaj si spontaneitate decat daca avem incredere in noi. Asadar, daca ii cultivi natura curioasa copilului tau, precum si spontaneitatea si curajul, stima sa de sine nu va avea de suferit pe termen lung.
Explica-i care este fundatia succesului
Copilul trebuie sa stie de mic ca succesul apare ca urmare a multor incercari, reusite, dar si esecuri. Acesta trebuie sa inteleaga ca e nevoie de multa munca pentru a reusi in viata. Totodata, nu uita de recompensele pe care trebuie sa le oferi atunci cand are reusite la scoala sau acasa. Simtind ca sunt sustinuti si ca munca lor nu este in zadar, copiii sunt motivati sa fie mai buni pe zi de trece. Un copil increzator in propriile forte va trebui sa fie invatat sa inteleaga viata in cel mai realist mod posibil. El trebuie sa stie ca exista atat succes, cat si esec si sa priveasca ambele variante ca fiind la fel de normale. Este adevarat ca una este de preferat in defavoarea alteia, insa aceasta este alta discutie.
Implica-te in educatia copilului tau
Asta nu inseamna numai sa mergi la sedintele cu parintii, ci sa te implici ajutandu-l la teme, sustinandu-l cand are nevoie si fiind in permanenta interesat de rezultatele sale. Copiii simt nevoia sa simta ca parintii sunt interesati de tot ceea ce fac.
Responsabilizeaza-ti copilul
Copilul trebuie sa ajute la activitatile casnice, facand ordine la jucarii, stergand praful sau tunzand iarba din curte – activitatea va fi aleasa in functie de varsta copilului. Responsabilizarea copilului cu tot felul de treburi casnice il va face sa simta ca are un rol important. Totodata, copilul va intelege ca trebuie sa aiba grija de lucrurile sale.
Incurajeaza-l sa isi exprime sentimentele
Este esential ca parintele sa observe comportamentul copilului si sa il incurajeze sa exprime intotdeauna ce simte, fie ca este vorba despre emotii pozitive, fie ca este vorba despre emotii negative. Niciodata nu spune copilului sa nu mai planga atunci cand simte nevoia sa o faca intrucat va considera ca e anormal sa ai probleme si sa te exteriorizezi. Da-i voie sa planga si demonstreaza-i ca e ceva normal si ca tuturor ne vine sa plangem uneori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu