Guta este o boala a metabolismului purinelor. Produsul final de catabolism al purinelor endogene (proprii organismului) sau al celor din alimentatie este acidul uric. Organismul uman este lipsit de o enzima care sa transforme acidul uric intr-o substanta mai solubila si mai usor de eliminat din organism. Productia crescuta de urat este responsabila doar de 10% din cazurile de hiperuricemie. Marea majoritate a cazurilor de hiperuricemie (90%) sunt cauzate de scaderea excretiei de acid uric la nivelul rinichiului.
Trebuie retinut inca de la inceput ca alimentatia saraca in purine reuseste sa scada nivelul de acid uric seric cu aproximativ 1mg/dl. Astfel, dieta pentru guta, de multe ori nu este suficienta, fiind nevoie si de un tratament medicamentos pentru controlul nivelului seric al acidului uric si al bolii. Atacul acut de guta se declanseaza atunci cand in sangele unei persoane acidul uric atinge un nivel ridicat, iar cristalele rezultate se acumuleaza in articulatie.
Alimente care ar trebui evitate de pacientii cu guta
Organismul unei persoane produce acid uric in urma procesului normal de descompunere a purinelor. Desi purinele se gasesc in mod natural in corpul uman, exista totusi anumite alimente (organe, hamsii, hering, sparanghel, ciuperci), care contin o cantitate mare de purine, iar pacientii cu guta nu trebuie sa le consume. Pacientii cu guta ar trebui sa evite consumul de carne de animal tanar (vitel, pui), carnea de vanat, organele (ficat, rinichi, creier) si preparatele din acestea. De asemenea, icrele, sardinele, midiile, crevetii datorita continutului crescut de purine nu ar trebui consumate de un pacient cu guta. Alte alimente cu un continut moderat de purine sunt reprezentate de: carnea de oaie, gasca, somon, pastrav. Purinele ce provin din surse vegetale, precum mazarea, varza, fasolea, ciupercile, spanacul au risc mai mic de a declansa un atac acut decat cele din surse animale.
Scaderea ponderala
Guta se asociaza cu alte afectiuni, printre care si obezitatea. In acest context se recomanda un consult la medicul nutritionist care sa stabileasca un regim alimentar care sa permita si scaderea ponderala. Atentie, infometarea sau dietele severe care duc la pierderea rapida a kilogramelor pot creste acidul uric seric si pot agrava manifestarile gutei.
Consumul de apa
Hidratarea corecta este foarte importanta. Consumul de apa de 2,5 litri pe zi este necesar pentru a elimina acidul uric din organism prin rinichi.
Evitarea consumului de alcool
Alcoolul interfera cu eliminarea acidului uric din organism. Daca o persoana are simptome evidente ale bolii, ar trebui sa evite consumul de alcool. S-a constatat ca in urma consumului constant de bere s-au declansat mult mai des crizele acute de guta. De asemenea, mesele copioase combinate cu consumul de alcool sunt responsabile de declansarea unui nou episod de artrita acuta la pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune.
Alimente recomandate pacientilor cu guta
Pacientilor cu guta li se recomanda in alimentatie cerealele integrale, lactatele cu continut scazut de grasimi (branza slaba, iaurt), fructele si legumele. Pacientilor le este permis consumul de carne slaba: vaca, peste, pasare de 3 ori pe saptamana. In zilele fara carne se vor consuma proteine din alte surse: branzeturi slabe, iaurt, oua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu