marți, 16 mai 2017

De ce este important să foloseşti cremele de protecţie solară

Cu siguranţă auzi des că trebuie să foloseşti cosmetice cu factor de protecţie solară atunci când te expui la soare. Dar de ce sunt cremele cu SPF atât de importante?
Iată câteva motive, potrivit specialiştilor.

Azi suntem mai atenţi decât oricând la potenţialele pericole cauzate de expunerea la soare. De ce? "Pentru că razele solare nocive, în special cele UVA, predispun la fotoîmbătrânirea pielii. Şi nu doar atât. Pot provoca leziuni ale pielii sau tumori maligne”, declară Diana Marandiuc, Trainer Naturys Romania.

Cum te afectează radiaţiile solare

Radiaţiile UVA şi UVB ajung la sol şi intervin în mod direct asupra procesului de melanogeneză, având ca rezultat pigmentarea pielii. Pielea activează sistemele de apărare datorită melanocitelor, celule care sunt localizate între epiderm şi derm, având funcţia principală de a sintetiza melanina. Prin urmare, bronzarea este un proces natural de protecţie a pielii ca răspuns la o agresiune fizică, cum ar fi arsura solară.

Însă, odată cu expunerea la radiaţiile ultraviolete, nivelul de hidratare scade. Şi mai ales radiatiile UV de tip B (rezultate în urma expunerii prelungite la soare) cresc producţia de radicali liberi.

“Acestea sunt responsabile de deteriorarea proteinelor celulare şi a acizilor graşi care alcătuiesc şi susţin straturile pielii. Expunerea excesivă la soare poate determina apariţia arsurilor, crăparea barierei naturale de protecţie, dezechilibrând astfel sistemul natural bine pus la punct al pielii. În acest caz, creşte sensibilitatea pielii şi există posibilitatea să avem parte de erupţii cutanate, cuperoză, dermatita alergică de contact.”, explică specialistul.

Cum te ajută produsele cu SPF

“În general, produsele cosmetice cu SPF au ca scop asigurarea unei protecţii extinse pe întreg spectrul UV, pentru a limita daunele expunerii la soare.
Substanţele utilizate în componenţa produselor cosmetice cu acţiune protectoare sunt împărţite în ecrane solare şi filtre solare. De asemenea, filtrele solare pot fi împărţite în filtre UVA şi UVB. Produsele cosmetice cu SPF trebuie să conţină filtre pentru protecţie UVA - razele responsabile de fotoîmbătrânire, reacţii fotoalergice, cât şi filtre pentru protecţie UVB - razele care cauzează arsuri solare, inroşirea pielii. Factorul de protecţie solară specificat pe ambalajul produsului cosmetic - SPF – se referă la capacitatea de protecţie solară împotriva arsurilor solare cauzate de razele UVB.”, adaugă Diana Marandiuc.

În concluzie, fotoprotecţia nu se rezumă doar la alegerea produsului protrivit în funcţie de fototipul pielii. Este foarte greşit să aplicăm cosmetice cu SPF (30-50 SPF) doar vara, nu şi în celelalte anotimpuri ale anului. O piele care nu a fost protejată de radiaţiile solare se va rida mai repede, îşi va pierde din elasticitate şi cu sigurantă va fi mai deshidratată.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu