Regimul alimentar fara gluten a devenit tot mai popular in ultimii ani. Dar in cazul persoanelor care nu sufera de boala celiaca, renuntarea la gluten nu are niciun beneficiu pentru inima, ar putea insemna urmarea unui regim alimentar fara cereale integrale sanatoase pentru inima, potrivit studiului desfasurat pe 25 de ani.
„Pentru majoritatea persoanelor care nu tolereaza glutenul, renuntarea la acesta pentru ameliorarea starii generale de sanatate este posibil sa nu fie o strategie benefica” a precizat liderul studiului dr. Andrew Chan.
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara si orz. Persoanele care sufera de boala celiaca, mai putin de 1% din populatia din Statele Unite, au o reactie imunitara atunci cand consuma gluten, ceea ce le declanseaza inflamtii si probleme intestinale. Acestea se confrunta si cu un risc ridicat de boli cardiace, care scade dupa ce incep sa urmeze un regim alimentar fara gluten, potrivit informatiilor generale din cadrul studiului.
Cercetatorii au raportat recent ca unele persoane ar putea sa sufere de ceea ce este cunoscuta ca sensibilitate non-celiaca la gluten, afectiune care nu este pe deplin inteleasa. „Nu vreau sa resping faptul ca exista persoane care sufera de aceasta sensibilitate” a spus Chan, profesor asociat de medicina la Scoala de Medicina Harvard. "Dar restul populatiei nu ar trebui sa considere ca regimul alimentar fara gluten este benefic pentru sanatate, cel putin nu pentru sanatatea inimii, a spus acesta.
Pentru realizarea studiului, Chan si colegii sai au analizat datele a aproximativ 65.000 de femei si 45.000 de barbati, profesionisti din domeniul sanatatii fara istoric de boli cardiace la inceperea studiului. Participantii la studiu au completat un chestionar detaliat legat de alimentatie incepand cu 1986 si actualizat din patru in patru ani pana in 2010. Oamenii de stiinta au examinat aportul de gluten, impartind participantii in cinci grupuri, de la cel mai scazut pana la cel mai ridicat aport de gluten, apoi au calculat cat de predispusi sunt sa dezvolte o boala cardiaca in urmatorii 26 de ani.
Atunci cand au comparat grupul persoanelor cu cel mai ridicat aport de gluten cu grupul cu cel mai scazut aport de gluten, rata de boli cardiace nu a fost prea diferita. Cu toate acestea, persoanele cu un aport de gluten restrictionat urmeaza deseori un regim alimentar cu continut redus de cereale integrale bogate in fibre, asociate cu diminuarea riscului de boli cardiace, si cu continut ridicat de cereale rafinate, a spus Chan.
Prin urmare, cercetatorii au ajustat ulterior rezultatele in functie de aportul de cereale rafinate. „Se pare ca acele persoane cu un nivel scazut al consumului de gluten risca sa dezvolte boli cardiace cu 15% mai mult” a precizat Chan. Pentru ca studiul a fost observational, Chan precizeaza ca „nu putem fi siguri ca exista o legatura de tip cauza-efect”.
Dr. Ravi Dave este cardiolog si profesor de medicina in cadrul Scolii de Medicina Geffen a Universitatii California din Los Angeles. „In prezent dietele fara gluten au devenit un moft” a spus Dave, care nu a participat la studiu. „Se vorbeste mult despre faptul ca glutenul produce inflamatii si poate conduce la diabet, boli cardiace, dementa si multe altele.”
Desi este de parere ca noul studiu este neconcludent, Dave este de acord cu cercetatorii: „Nu ar trebui sa recomandam adoptarea unui regim alimentar fara gluten persoanelor care nu au sensibilitate la gluten sau boala celiaca” a mai adaugat acesta. De asemenea, Dave este de parere ca studiul nu a raspuns la toate intrebarile. Spre exemplu, nu a dezvaluit cu ce au inlocuit glutenul persoanele care au evitat sa-l consume. „Au facut oare o alegere mai nesanatoasa care le-a marit riscul de boli ale inimii?” s-a intrebat acesta.
In cazul persoanelor care inca doresc sau care trebuie sa nu consume gluten, Chan sustine ca este important sa consume o cantitate potrivita de fibre. Ovazul si orezul brun reprezinta surse bune de fibre fara gluten, a subliniat acesta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu