Pentru a trata diabetul zaharat de tip 1, este necesara utilizarea de insulina zilnic. Tratamentul diabetului de tip 2 se face de obicei cu medicamente antidiabetice, cum ar fi metformina, glimepirida si gliclazida, suficiente in majoritatea cazurilor, dar sunt situatii in care medicul poate recomanda si insulina. In plus, o dieta sanatoasa, specifica acestor pacineti si practicarea sportului sunt esentiale in toate cazurile.
Medicamente importante pentru diabetul zaharat
Medicatia variaza in functie de mai multi factori, inclusiv tipul de diabet zaharat, severitatea bolii si varsta pacientului. Tratamentul trebuie sa fie recomandat de un medic diabetolog care ia in calcul o serie de factori asociati, cum ar fi obezitatea la pacientii cu diabet zaharat de tip 2.
Medicamente pentru diabet zaharat de tip 1
Deoarece in acest tip de diabet pancreasul nu poate produce insulina sau o produce in cantitati mici, scopul tratamentului este de a simula producerea naturala a acestui hormon, adica, la aceeasi ora si cantitatea corecta in functie de nevoile fiecarei persoane, pentru a preveni cresterea glucozei din sange.
Astfel, pentru a simula actiunea pancreasului, este necesar ca persoana cu diabet zaharat de tip 1 sa utilizeze cel putin doua tipuri de insulina, care sunt:
- insulina cu actiune rapida - utilizat de obicei inainte de mese sau imediat dupa masa, pentru a mentine nivelul normal de glucoza, prevenind acumularea gluzozei in sange.
- insulina lenta sau retard, precum NPH ( Neutral Protamin Hagedorn) sau cele obtinute prin recombinare genetica - Glargin ori Detemir (insulina analog cu durata lunga de actiune 20h), ori insulina cu zinc (pana la 28 de ore) si sunt folosite doar de 1-2 ori pe zi, pentru ca actiunea dureaza 12-28 de ore, mentinand nivelul de glucoza stabil pe tot parcursul zilei..
Pentru a usura aplicarea tratamentului si pentru a reduce numarul de injectii sunt disponibile, de asemenea, preparate cu combinatii de insulina, care reunesc doua sau mai multe tipuri de insulina, una retard si o insulina normala sau analoga. In plus, o alta optiune o reprezinta utilizarea unei pompe de insulina, care este un dispozitiv mic, conectat la corp, ce poate fi programat pentru eliberare rapida sau lenta de insulina, in functie de nevoile fiecarei persoane.
Medicamente pentru diabet de tip 2
Terapia pentru diabet zaharat de tip 2 cea mai frecvent utilizata este reprezentata de antidiabetice orale sau agenti hipoglicemici, care pot fi administrate singure sau in combinatie, pentru un control mai bun al nivelului glucozei din sange. Cateva exemple includ:
- Metforminul (Biguanide) - au ca efect scaderea productiei de glucoza hepatica imbunatateste utilizarea glucozei de catre organism, pot avea ca efecte secundare, greata si diaree
- Glibenclamida, glimepirida, glipizida, gliclazida (Sulfoniluree) sunt insulinosecretoare, ce stimuleaza si cresc productia de insulina de catre pancreas. Pot avea ca efecte secundare hipoglicemia, crestere in greutate.
- Acarboza si Miglitol sunt inhibitori de alfa-gilicozidaza, care reduc absorbtia glucozei din alimente in intestine. Pot avea ca efecte secundare gaze urat mirositoare, diaree.
- Rosigitazona si Pioglitazona ( Tiazolidinedionele) imbunatatesc utilizarea glucozei; pot avea ca efecte secundare cresterea in greutate a corpului, edemul, agravarea insuficientei cardiace
- Exenatida si Liraglutid sunt agonisti GLP-1. Cresc eliberarea de insulina, scad nivelul de glucoza in sange, cresc satietatea si faciliteaza pierderea in greutate. Pot avea ca efecte secundare greata, scaderea apetitului.
- Saxagliptin, Sitagliptina, Vidagliptina - sunt inhibitori de dipeptil -peptidaza, ajuta la scaderea nivelului de glucoza dupa masa, cresterea productiei de insulina. Pot avea ca efecte secundare greata
- Dapagliflozin, Empagliflozina, Canagliflozin sunt inhibitori al SGLT2 ce cresc eliminarea glucozei in urina si faciliteaza pierderea in greutate. Pot avea ca efecte secundare un risc crescut de infectii ale tractului urinar.
In cazurile in care glucoza este prea mare, sau atunci cand medicamentele orale nu mai produc efectele asteptate, medicul poate include injectii cu insulina in tratament.
In paralel cu medicatia, pentru tratarea diabetului de tip 2, este esential sa se controleze aportul de zaharuri printr-o dieta controlata in ceea ce priveste aportul de carbohidrati, grasimi si sare, precum si exercitii fizice
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu