Splenomegalia apare cand splina creste in dimensiune, de la 100-250g la 400-500g si incepe sa se simta la palparea abdominala. Cresterea poate fi cauzata de anumite boli, situatie in care se impune tratamentul specific bolii cauzatoare, in principal, pentru a preveni o posibila ruptura, ce poate provoca sangerari interne severe si punerea vietii in pericol.
Functia splinei este de a reglementa, produce, stoca si distruge celulele anormale de sange. In spenomegalie, aceste functii sunt afectate si numarul de celule circulante sanguine scade, cauzand anemie, infectii frecvente si tulburari de sangerare.
Simptomele splenomegaliei includ:
sughit;
senzatie de plenitudine, cu scaderea cantitatii de alimente consumate, intrucat pacientul isi simte "stomacul" plin, in ciuda faptului ca a ingerat doar o cantitate redusa de hrana;
durere in partea din stanga, sus a abdomenului, care se inrautateste la respiratia profunda si radiaza spre umarul stang.
Cauzele splenomegaliei pot fi unele infectii virale, precum in mononucleoza infectioasa (cu virusul Epstein Barr), infectia cu citomegalovirus, infectii bacteriene, boala ghearelor de pisica, ciroza hepatica, de cauza virala, toxica sau alcoolica, fibroza chistica, unele tipuri de anemie, cancer, leucemiile, talasemia, leucemia, tuberculoza, lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoida, etc.
Diagnosticul de splenomegalie se poate face prin palpare de catre medic, care va recomnada si o serie de investigatii imagistice, cum ar fi rezonanta magnetica sau echografia abdominala.
Tratamentul pentru splenomegalie ar trebui sa se concentreze asupra cauzei generatoare de splenomegalie, cum ar fi infectiile, insa si indepartarea chirurgicala a splinei poate fi o strategie de tratament, in special in cazurile severe.
Ruptura splinei
Simptomele cele mai evidente de leziune splenica sunt durerile abdominale puternice, cu cresterea tensiunii musculare abdominala si scaderea tensiunii arteriale.
Cauze posibile pentru ruptura splinei sunt:
splenomegalia
traumele directe in regiunea abdominala stanga;
accidente de automobile;
leziuni sportive;
chirurgia bariatrica la pacientii obezi.
Tratamentul pentru ruptura splinei consta in efectuarea unei interventii chirurgicala, pentru a evita socul hipovolemic si moartea pacientului. Chirurgia poate fi restaurativa sau cu indepartarea organului, iar in aceasta situatie pacientul poate deveni mai sensibil la infectii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu