vineri, 19 mai 2017

17 elemente esentiale ale regimului pentru gastrita si ulcerul gastroduodenal

Acest regim precum si cateva principii clare de alimentatie reprezinta o parte in sine a tratamentului, intrucat permite si incurajeaza refacerea mucoasei, lezate de o aciditate prea mare.



Anumite alimente sau modul lor de preparare pot aduce la valorile normale pH-ul din interiorul sistemului digestiv de la nivelul stomacului si duodenului, prevenind agravarea simptomelor neplacute, precum disconfortul, durerea, senzatia de greata si varsaturile.

Regimul specific persoanelor cu gastrita si ulcer generate in special de prezenta Helicobacter Pylori se bazeaza pe salatele din frunze, unele legume si fructe, decojite si eventual usor preparate termic, prin oparire, fierbere sau la cuptor, precum si carnea alba ori de vita, slaba si pestele fiert, preferabil slab, foarte usor condimentate si fara sosuri.

Trebuie sa se evite alimentele prajite, si alimente procesate, bogate in grasimi, cum ar fi produsele alimentare gata preparate sau semipreparate, hamburgerii si hot-dogs, biscuitii sau prajiturile cu crema, frisca, ciocolata, sosurile gata preparate de la magazin, pateurile si produsele de patiserie, placintele cu branza.

1. Bauturile permise

Laptele integral sau partial degresat reprezinta unul dintre cele mai eficiente alimente care resuseste sa calmeze aciditatea stomacului, fiind pe vremurile in care nu existau atat de multe medicamete antiacide eficiente, un tratament de electie al ulcerului. In crizele hiperalgice gastrice era chiar recomandat un regim lactat integral pentru 1-3 zile, constand in consumul a 2l de lapte pe zi, repartizat in 5-6 portii. Laptele dulce neutralizeaza secretia clorhidrica, iar prin intermediul lipidelor continute, se realizeaza inhibarea secretiei gastrice.

In ziua de astazi, insa, exista foarte multi adulti care nu suporta laptele, fie din sentimente de repulsie, fie din cauza deficitului sistemului lactazic. Sunt permise in cazul gastritei iaurtul de baut, degresat partial, ceaiurile, cu exceptia ceaiul maté, ceaiului negru; o cafea slaba dimineata insa niciodata pe stomacul gol.

2. Bauturi de evitat: alcoolul, de orice fel, de la vin, bere pana la tarii, precum si sucurile de citrice, cum ar fi portocale, lime, mandarine sau de ananas; bauturi racoritoare industriale.

2. Painea recomandata este cea integrala si neagra, painea de secara, de asemenea, ca garnitura la mancare, si mamaliga, budinca de tapioca, grisul sau budinca de chia se pot consuma fara probleme.

3. Painea care trebuie evitata este cea fabricata din faina alba cum ar fi bagheta frantuzeasca sau franzela proaspata, mai laes daca sunt calde si foarte proaspete, painea la tava, blaturile cu mult praf de copt, pateurile, batoanele si alte fainoase, fie gatite in margarina, fie continand prafuri de copt si faina alba, pot irita mucoasa gastrica.

4. Branzeturi si lactate recomandate: branza alba, slaba, este o sursa buna de proteine si ajuta la neutralizarea aciditatii gastrice. Cele mai recomandate sunt urda, ricotta, telemea proaspata, slaba, cas, cottage, branza de vaci, branza Fagaras, smantana, branza Gruyere, unt.

5. Branzeturi de evitat: cascavalul, gouda, branzeturile grase frantuzesti (camembert, brie, Roquefort - sunt foarte grase si in plus, mucegaiuile irita mucoasa sistemul digestiv superior (esofag, stomac, sfincterele cardia si pilori).

6. Carnea trebuie sa fie intotdeauna slaba, cu cat mai putina grasime, gatita la cuptor, la gratar sau fiarta. Poate fi consumata carne de curcan, pui, vita slaba, cotlet de miel fara os, pulpa de miel, ficat, creier.

7. Carnea de evitat: carnea fibroasa si grasa, carnea de porc, calda si grasa, carnea de oaie, gasca, rata, carnea fezandata, vanat, caproara, mistret, iepure, organele (inima, rinichi, limba, burta), untura, sorici, jumari, mezelurile si afumaturile.


8. Pestele bun este cel slab: calcan, platica, pastrav, salau, gatite preferabil la cuptor, in folie de calc.

9. Pestii care trebuie evitati sunt cei grasi, cu carnea tare, de tipul tonul, sardine, macrou, hering, anghila, murena, de asmenea, se vor evita supele si ciorbele de peste, molustele si crustaceele si orice fel de peste prajit.

10. Ouale pot fi consumate dupa ce au fost fierte in apa, moi sau tari. se vor evita ua prajite, omleta sau ochiuri roi cu jumari.

11. Condimente permise: plante aromatice, preferabil proaspete, dar si uscate, marar, rozmarin, menta, foi de dafin, nucsoara, vanilie, sare.

12. Condimente de evitat: piper, boia, otet, mustar, ardei iute, castraveti murati, patrunjel.

13. Fructele proaspete se vor consuma decojite sau fierte, in compot ori oparite. Cele permise sunt: mere, pere, caise, piersici, banane bine coapte.

14. Fructele interzise crude si acide: capsune, zmeura, coacaze, portocale, grepfrut, smochine, castane, banane verzi, ananas.

15. Legume permise - proaspete sau preparate - sparanghel, sfecla rosie(preferabil sub forma de suc), morcovi, dovlecei fara samburi, spanac, fasole verde pastai, galbene si verzi, tulpina de praz, spanac.

16. Legumele ce trebuie evitate: usturoi, andive, vinete, telina, ciuperci, varza verde, castraveti(tolertai in cantitati mici, daca inlaturati total samburii), creson, napi, fasole boabe, mazare, ridichi, hrean, ardei grasi, legume uscate.

17. Evitati sa mancati prea rece sau prea cald, inghetate sau bauturi fierbinti de exemplu, care produc contractia pilorului (orificiul de legatura intre stomac si duoden) cu retentia crescuta a alimentelor in stomac sau contractia veziculei biliare. De altfel, pacientii cu gastrita si ulcer gastroduodenal trebuie sa evite supele de carne si peste, care contin peptone ce provoaca o secretie pepsica si clorhidrica exagerata, precum si contractia veziculei biliare, adaugand pe langa suferinta gastrica si durere in hipocondrul drept, diaree, stare de rau.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu