vineri, 19 mai 2017

Cum sa iti convingi copilul sa se spele pe dinti

Spalatul pe dinti trebuie sa devina o rutina pentru copii, insa nu este deloc o sarcina usoara pentru parinti. Cu cat il inveti pe cel mic sa se spele pe dinti mai devreme, cu atat mai usor ii va fi sa isi formeze un obicei din asta.

Spalatul pe dinti are un rol esential in mentinerea cavitatii bucale sanatoasa asa ca cei mici nu sunt scutiti de aceasta activitate. Daca cel mic nu are grija de dintii si de gingiile sale, dintii de adult vor avea mari probleme.

Strategii eficiente pentru convingerea copiilor sa se spele pe dinti
Profita de dorinta copilului de a-si imita parintii – daca ii indesi celui mic periuta in gura si te straduiesti sa ii cureti dintii cu forta, mai mult ca sigur cel mic va fugi de periuta de dinti cu fiecare ocazie. Lasa-l pe cel mic sa te observe pe tine si pe partenerul tau spalandu-te pe dinti dimineata si seara si ofera-i apoi si lui o periuta de dinti pentru copii. Copiii isi doresc foarte tare sa fie ca parintii lor asa ca imita orice gest sau activitate intreprinsa de acestia. Asadar, lasa-l sa se spele singur pe dinti, inca de cand este bebelus. Joaca cu periuta de dinti in gura il va ajuta sa isi formeze un obicei pe termen lung.

Spala-l in timp ce ii faci baita – daca cel mic adora sa isi faca baie si ii place sa se joace in apa, profita de acest moment pentru a-i oferi periuta de dinti, incurajandu-l sa se spele. Astfel, avand o dispozitie de zile mari, va coopera mai usor decat de obicei.

Lasa-l sa o faca singur – nu il bate la cap in fiecare dimineata pentru a-l convinge ca trebuie sa se spele pe dinti. Fa-o tu si da-i voie sa aleaga singur zilele in care vrea sa faca si el acelasi lucru. Pe masura ce va creste, va intelege ca este o activitate obligatorie, nu optionala.


Invata-l sa se spele pe dinti inca de la aparitia primului dintisor – nu trebuie sa astepti sa ii iasa toti dintii pentru a-l spala pe cel mic cu periuta de dinti. Profita de faptul ca inca nu a invatat sa spuna “nu” si spala-i dintisorul imediat ce apare. Astfel, nu numai ca placa bacteriana este combatuta, insa cel mic se va obisnui cu ideea ca trebuie sa se spele pe dinti si nu va opune rezistenta atunci cand va creste.

Roaga-l pe cel mic sa te spele pe dinti – e posibil sa iti loveasca gingiile si sa te umple de pasta de dinti pe toata fata, insa aceasta joaca il va face pe cel mic sa isi doreasca sa ii speli si tu dintii.

Fa din spalatul pe dinti o ocazie de distractie – dimineata si seara, atunci cand trebuie sa va spalati pe dinti, pune o melodie pe care sa dansati si pe ritumul careia sa va periati dintii. Copilului i se va parea o activitate distractiva si nu va mai opune rezistenta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu