vineri, 19 mai 2017

Boala Crohn: cauze, simptome si tratament

Boala Crohn este o afectiune inflamatorie intestinala, care ataca intreg tractul gastrointestinal. Inflamatia cauzata de boala Crohn afecteaza tesuturile intestinelor, cauzand dureri severe precum si alte simptome neplacute.

Cauzele aparitiei bolii Crohn
Specialistii nu au decoperit inca din ce cauza apare aceasta afectiune. In general, aceasta boala se instaleaza in momentul in care sistemul imunitar al organismului are o reactie anormala in momentul in care apare o bacterie in intestine. Exista insa si o predispozitie genetica pentru aceasta afectiune, iar fumatul contribuie de asemenea la aparitia sindromului Crohn.

Simptome boala Crohn
Simptomele bolii Crohn pot fi blande, dar pot fi si foarte severe. Acestea se dezvolta, in general, in mod progresiv. Exista insa si perioade in care unele simtime apar subit, fara niciun advertisment. Totodata, exista si perioade de remisie, in care simptomele dispar complet.

Atunci cand boala este activa, apar urmatoarele simptome:

Diaree
Febra si oboseala
Dureri abdominale si crampe puternice, care pot fi acompaniate de greata si varsaturi
Sange in scaun
Afte bucale
Apetit scazut si scadere in greutate
Inflamarea pielii, a ochilor si a incheieturilor
Marirea in volum a ficatului


Diagnosticare boala Crohn
Medicul pune intrebaricu privire la simptome si examineaza pacientul. Apoi, acesta poate recomanda urmatoarele analize care pot confirma diagnosticul:

Radiografie cu bariu a intestinului subtire si a colonului
Colonoscopie
Biopsie
Analiza materiilor fecale
CT sau RMN


Complicatii boala Crohn
Complicatiile care pot aparea din cauza bolii Crohn sunt extrem de neplacute:

Inflamatia
Ocluzia intestinala, care necesita interventie chirurgicala
Ulcer
Fisuri anale
Malnutritie
Cancer la colon

Tratament boala Crohn
Nu exista tratament medicamentos sau proceduri chirurgicale care sa vindece aceasta afectiune. Tratamentul prescris in asemenea situatii se concentreaza pe tratarea simptomelor si pe mentinerea remisiei.

Tratamentul iti va fi prescris de catre medic in functie de simptomele pe care le ai, precum si de severitatea acestora. De regula, se recomanda medicamente antidiareice si antispastice, care sa amelioreze cele mai deranjante probleme cauzate de aceasta afectiune: diareea si spasmele musculare puternice. Si medicamentele antiinflamatoare sunt recomandate de medici pentru tratarea simptomatica a acestei afectiuni.

Exista o serie de schimbari la capitolul stil de viata pe care le poti face pentru a ameliora simptomele cauzate de sindromul Crohn.

Renunta la fumat – fumatul agraveaza simptomele bolii Crohn asa ca e indicat sa renunti la acest obicei nesanatos, mai ales daca ai fost diagnosticat cu aceasta afectiune.

Adopta o alimentatie sanatoasa – evita alimentele care ti-ar putea declansa simptomele neplacute si incearca sa mananci cat mai sanatos. Ar trebui sa renunti la produsele lactate care iti cauzeaza probleme digestive, dar si la grasimi si zahar. Adopta o dieta bogata in fibre, proteine si vitamine.

Hidrateaza-te corespunzator – diareea poate cauza deshidratare asa ca asigura-te ca bei suficiente lichide. Daca este necesar, foloseste si saruri de rehidratare orala pentru a echilibra nivelul de electroliti din organism.

Fa sport – practicarea exercitiilor fizice te elibereaza de tensiune, suprima hormonii stresului si elibereaza endorfine. Mai mult decat atat, sportul practicat cu regularitate remediaza simptomele specifice acestei afectiuni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu