joi, 18 mai 2017

Colesterolul vara: alimente de sezon care il reduc

E posibil ca, odata cu venirea verii, sa fii tentat sa neglijezi monitorizarea nivelului de colesterol din sange. Este adevarat ca nivelul de colesterol “rau” este mai ridicat iarna din varii motive, insa asta nu inseamna ca vara suntem scutiti de problemele de acest gen.

Potrivit unui studiu realizat de catre cercetatorii brazilieni, colestrolul “rau” are sanse mai mari sa depaseasca valorile normale iarna pentru ca in sezonul rece adoptam preponderent o dieta bogata in grasimi nesanatoase, facem mai putina miscare si petrecem mai mult timp in casa. Exista insa si situatii in care aceste date nu se schimba odata cu schimbarea de anotimp, ceea ce inseamna ca nivelul de colesterol ramane ridicat si pe parcursul verii.

Mai mult decat atat, gratarele in aer liber, festivalurile de street food ori nuntile din weekenduri pot fi ocazii de a manca nesanatos, ceea ce inseamna ca restrictiile trebuie pastrate si in timpul verii.

Exista o serie de alimente de sezon care te pot ajuta sa reduci nivelul de colesterol LDL in timpul verii – Iata despre ce alimente este vorba!

Fructe de sezon care reduc colesterolul “rau”

Caisele – nutrientii care se regasesc in caise contribuie la scaderea colesterolului din sange, scazand riscul de afectiuni cardiace.

Zmeura – sursa bogata de fibre care reduc colesterolul, dar si de antioxidanti si vitamina C, zmeura este benefica pentru persoanele care au colesterolul mare.

Coacazele – coacazele contin un antioxidant puternic denumit pterostilbene, care scade nivelul de colesterol LDL.

Merele – polifenolii, antioxidanti care se ragasesc din plin in mere si in sucul de mere, inhiba oxidarea colesterolului LDL. Vara este sezonul merelor asa ca ar fi ideal sa profiti de merele proaspete care se gasesc din belsug pe tarabele din piete.

Avocado – bogat in grasimi monosaturate, avocado este si o sursa excelenta de antioxidanti care previn blocarea arterelor. Continutul de potasiu din avocado ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Legume de sezon care reduc colesterolul “rau”

Sparanghelul – saponinele din sparanghel sunt compusi antioxidanti care au efecte benefice asupra colesterolului si asupra tensiunii arteriale. Consuma sparanghelul gatit la aburi pentru a beneficia din plin de proprietatile sale.

Fenicul – sursa bogata de vitamina C, dar si de fibre dietetice, feniculul reduce nivelul de colesterol “rau” din sange.

Pe timp de vara, este indicat sa consumi alimente preparate cu ulei de masline. Bogat in grasimi monosaturate, acest ulei are un impact pozitiv asupra colesterolului.

Pentru reducerea colesterolului, ar fi bine sa limitezi cantitatea de carne rosie din alimentatie. Poti inlocui carnea rosie cu alternative mai sanatoase precum:

Pestele – pestele proaspat este extrem de sanatos pentru organism, mai ales daca alegi tipuri de peste bogate in acizi grasi Omega-3. Macroul este un peste ideal pentru persoanele care au probleme cu colesterolul.

Renunta la preparatele de tip fast-food, la mancarurile grase si la dulciurile din comert, in special la cele cu crema si adopta o dieta sanatoasa, bazata pe grasimi sanatoase, legume, fructe, dar si seminte si nuci.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu