vineri, 19 mai 2017

Melanomul malign familial: cauze si factori de risc

Melanomul familial reprezinta o entitate relativ frecvent intalnita in cadrul melanomului malign si se refera la familiile in care doua sau mai multe rude de gradul intai prezinta aceasta boala. Per total, aproximativ 8% dintre pacientii cu melanoame nou diagnosticate prezinta o ruda de gradul intai cu acelasi diagnostic si in jur de 1-2 % prezinta 2 sau mai multe cazuri in aceeasi familie.


Principalul factor predispozant pentru aparitia unui melanom familial ramane prezenta nevilor displazici. Nevii displazici sunt leziuni cutanate in general mari, plate, neregulate, asimetrice si foarte adesea pigmentate. Se dezvolta frecvent in pielea expusa radiatiilor solare cu toate ca nu este exclusa nici o alta localizare. Nevii displazici, cunoscuti in limbaj non academic drept "alunite", trebuiesc monitorizate permanent si urmarite modificarile de dimensiune, grosime, margini sau culoare. In ceea ce priveste varsta medie de diagnostic, daca pentru melanoamele sporadice varsta medie este in jur de 50 de ani in melanoamele familiale varsta medie este in jur de 30 de ani.

Cauzele aparitiei melanomului familial
Melanomul familial este o afectiune genetica sau mostenita ceea ce inseamna ca riscul aparitiei acestei boli se transmite intrafamilial din generatie in generatie. Pana in acest moment au fost identificate doua gene in legatura directa cu melanomul familial:CDKN2A si respectiv CDK4 si orice alterare a uneia dintre cele doua gene confera un risc crescut de aparitie a acestei afectiuni. Cu toate acestea, alterarea celor doua gene se regaseste in mai putin de 10% dintre melanoamele familiale.

Atat CDK4 cat si CDKN2A joaca un rol important in diviziunea celulara. Analiza mutatiilor CDKN2A la familii din diverse arii geografice a aratat un risc de melanom variabil in functie de locatie. Cu toate ca argumente forte nu au fost identificate, se presupune ca diferentele se datoreaza expunerii la doze diferite de radiatii ultraviolete din diverse zone geografice. La aceasta se adauga diferentele individuale sau genetice. Ca urmare, in familiile cu mutatii genetice cunoscute, nevii displazici ca si expunerile la radiatiile ultraviolete reprezinta factori de risc independenti.

Xeroderma pigmentosum, o entitate relativ rara in care pacientii prezinta o mutatie a genei raspunzatoare de repararea modificarilor secundare radiatiilor ultraviolete, prezinta un risc crescut pentru diverse cancere cutanate, inclusiv melanomul malign. De asemenea, mutatiile genei BRCA2, frecvent intalnite in cadrul Sindromului Cancerului Ereditar Mamar si Ovarian se insotesc de un risc moderat pentru dezvoltarea unui melanom malign.

Cum se transmite susceptibilitatea de a dezvolta un melanom familial?
Uzual, fiecare celula prezinta 2 copii ale fiecarei gene, cate una mostenita de la mama si de la tata. Susceptibilitatea melanomului familial urmeaza o cale autosomal dominanta, situatie in care mutatia afecteaza doar o copie a genei. Pe aceasta cale, parintele care prezinta o mutatie genica poate transmite mai departe la descendenti aceasta mutatie iar acestia prezinta o sansa de 50% de a o dobandi. Daca o persoana este cunoscuta cu o mutatie genetica se pot lua masuri pentru a preintampina transmiterea aceateia la descendenti.

Cat de frecvent este melanomul familial?
Estimativ este foarte rar. Imensa majoritate a melanoamelor este sporadica ceea ce inseamna ca principala cauza este reprezentata de hazard. Nu se cunoaste un numar exact al melanoamelor familial dar statistic vorbind, aproximativ 8% dintre pacientii diagnosticati cu melanom prezinta rude de gradul intai afectati de aceasta afectiuni.


Diagnostic
Melanomul malign familial este suspectat ori de cate ori in cadrul aceleasi familii sunt 2 sau mai multe persoane diagnosticate cu melanom invaziv. De asemenea, persoane cu diagnostic de melanom malign multiplu sunt suspectate pentru tipul familial.

Diagnosticul de melanom este intotdeauna bioptic obtinut adesea prin biopsie excizionala larga. Testarea genetica a mutatiilor CDKN2A este disponibila in mai multe tari si poate ajuta diagnosticul de melanom familial. Cu toate acestea, sunt multe familii cu melanom familial fara ca la acestea sa se identifice mutatii genetice.

Melanomul familial creste riscul aparitiei altor cancere?
Fara indoiala da. Pe de o parte riscul de melanom este semnificativ crescut. Pe de alta parte riscul aparitiei unui cancer de pancreas creste de asemenea, mai ales la pacienti cu melanom si cu mutatii ale genei CDKN2A. S-a semnalat in plus,  o frecventa mai mare a tumorilor cerebrale sau a tumorilor cutanate, altele decat melanomul, asa cum sunt carcinoamele scuamoase sau bazocelulare cutanate. Pacientele cu mutatii ale genei BRCA2 prezinta o frecventa mai mare a cancerelor mamare si ovariene in vreme ce barbatii cu aceasta mutatie prezinta un risc mai mare de cancer pancreatic sau prostata.

Optiuni de screening
Sunt similare melanomului sporadic. Suplimentar, orice persoana care prezinta un parinte, frate sau copil cu diagnostic de melanom malign trebuie sa fie intens controlat, cu examinare clinica efectuata de catre dermatolog odata la 3-6 luni cu mapping cutanat, inventarierea tuturor leziunilor cutanate si urmarirea dimensiunilor, culorii, marginilor sau grosimii acestora.

In familiile cunoscute cu risc major de melanom familial, screeningul copiilor trebuie sa inceapa in jurul varstei de 10 ani iar toti membrii familiei trebuie sa se autoexamineze pentru a semnala orice modificare cutanata.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu