joi, 18 mai 2017

Evaluarea coloanei vertebrale, importanta pentru sanatatea intregului organism!

Coloana vertebrala se imparte in patru regiuni: cervicala, toracala, lombara si sacro-coccigiana. Vertebrele din fiecare regiune au caracteristici morfofunctionale legate de indeplinirea celor doua functii importante ale sale:

functia de a sustine greutatea capului, trunchiului si a membrelor superioare
functia de a asigura mobilitate a corpului


Coloana se articuleaza superior cu craniul, iar inferior prin intermediul sacrului cu oasele bazinului.

Elasticitatea si rezistenta coloanei vertebrale sunt asigurate de 3 curburi fiziologice:

lordoza cervicala
cifoza toracala
lordoza lombara


Lordoza inseamna o curbura cu convexitate anterioara, iar cifoza este o curbura cu convexitate posterioara. In ortostatism coloana vertebrala are o directie verticala si o forma usor sinuoasa mai ales in plan sagital. Curburile atenueaza socurile si favorizeaza mentinerea echilibrului coloanei pe bazin. Bazinul impreuna cu membrele inferioare se constituie in suportul coloanei vertebrale. Rolul bazinului este important in determinarea atitudinii coloanei vertebrale, in suportul functional al coloanei vertebrale, participand activ la statica si dinamica acesteia. Orice disfunctie la nivelul bazinului inseamna repercusiuni asupra ansamblului functional biomecanic al coloanei vertebrale.

Pentru asigurarea mobilitatii si rezistentei coloanei, vertebrele sunt interconectate prin discurile intervertebrale si ligamentele coloanei.


Rolurile discurilor intervertebrale sunt:

amortizarea socurilor si presiunilor la care este supus fiecare segment vertebral in cursul miscarilor si efortului fizic
transmiterea greutatii corpului in directiile diferitelor segmente ale coloanei vertebrale
mentinerea curburilor coloanei, functie asigurata prin rezistenta acestora
Intre aceste doua categorii de elemente anatomice, ligamentele pe de o parte si discurile de alta, supuse unor forte contrare, se stabileste o anumita stare de echilibru. In afara acestora, coloana este interconectata cu un mare numar de grupe musculare, care prin tonusul lor contribuie la asigurarea echilibrului, mentinerea posturii si a unei game variate de miscari.

Examinarea coloanei vertebrale se face initial cu pacientul in pozitie ortostatica (in picioare), ulterior se completeaza cu observarea fiecarui segment in parte si efectuarea manevrelor caracteristice.

Inspectia laterala evalueaza gradul de mentinere al celor 3 curburi fiziologice (lordoza cervicala, cifoza toracala, lordoza lombara). De asemenea se urmaresc eventualele tulburari de statica, asimetriile sau atitudinele antalgice (pozitii nefiziologice adoptate de pacient pentru a-si reduce durerea).

Palparea se face de-a lungul intregii coloanei vertebrale cu identificarea zonelor sensibile.

Percutia apofizelor spinoase si a musculaturii paravertebrale produce dureri in contextul unei afectiuni ce implica discul intervertebral si radacinile nervoase.

Gradul de mobilitate se evalueaza la nivelul fiecarui segment vertebral prin efectuarea flexiei anterioare si laterale, extensiei si rotatiei.


La nivelul coloanei cervicale se face flexia anterioara cu evaluarea distantei dintre barbie si piept si flexie posterioara cu evaluarea distantei dintre cap si perete. Se evalueaza flexia laterala de fiecare parte a capului si rotatia capului. Mobilizarea activa sau pasiva a coloanei cervicale poate fi insotita de parestezii in zona laterala a gatului, umarului, bratului, antebratului sau degetelor.

La nivelul coloanei toracale se evalueaza gradul de expansiune a cutiei toracice in timpul miscarilor respiratorii, prin diferenta intre circumferinta toracica in inspir si expir.

Flexia anterioara la nivelul coloanei lombare evalueaza distanta dintre degete si podea. Pacientul cu calcaiele lipite si fara a indoi genunchii, face flexia anterioara a coloanei lombare. Apoi face flexie laterala in ambele parti. Evaluarea coloanei lombare si face si cu pacientul culcat pe pat. Presupune ridicarea pasiva a membrului inferior, cu genunchiul intins. In diverse afectiuni apare durere importanta in coapsa si gamba.

In concluzie, coloana vertebrala trebuie considerata ca o unitate functionala extrem de importanta a corpului, cu rol de a sustine greutatea capului, trunchiului si a membrelor superioare, de a asigura mobilitatea corpului si rol de protectie mecanica a maduvei spinarii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu