vineri, 19 mai 2017

Semintele de mac: beneficii si retete

Semintele de mac provin de la planta Papaver Somniferum, adica de la macul de gradina. Aceste seminte sunt folosite in industria alimentara, insa au o multime de beneficii si pentru sanatate.

Macul este cultivat pentru semintele sale de peste 3.000 de ani. Totodata, este o planta destul de controversata din cauza continutului de opiu natural pe care planta il secreta. Specialistii au descoperit insa ca substantele opiacee se regasesc in capsulele in care sunt tinute semintele, nu in seminte. Asadar semintele nu contin cantitati de opiu semnificative.

Beneficiile semintelor de mac
Intaresc sistemul imunitar – studiile facute in ultimii ani au dovedit ca zincul are un efect benefic asupra sistemului imunitar. Acesta se regaseste in cantitati crescute in semintele de mac asa ca stimuleaza productia de celule albe si ajuta organisul sa lupte cu infectiile.

Imbunatatesc vederea – pe masura ce inaintam in varsta, vederea incepe sa devina problematica. Zincul incetineste si degenerescenta maculara si iti mentine vederea buna in ciuda trecerii anilor.

Benefice pentru sanatatea inimii – pe langa zinc, semintele de mac au un continut bogat si in fier, care este esential pentru producerea celulelor rosii. Pe masura ce creste aportul de fier consumat, circulatia sanguina este imbunatatita, iar organismul este oxigenat mai bine. Asadar, anemia este combatuta, corpul este energizat si bolile cardiace sunt prevenite.

Benefice pentru digestie – fie ca suferi de constipatie, fie ca suferi de diaree, semintele de mac te ajuta intrucat contin fibre din belsug. Mai mult decat atat, semintele de mac amelioreaza inflamatiile si durerile de la nivelul stomacului.

Previn diabetul de tip 2 – deficitul de zinc contribuie la declansarea diabetului de tip 2 asa ca semintele de mac iti pot fi de ajutor si din acest punct de vedere.

Benefic pentru oase – si sanatatea oaselor tale are de castigat de pe urma consumului de seminte de mac, datorita continutului ridicat de calciu al acestora.


Retete cu mac
Semintele de mac sunt folosite pe post de ingredient in bucatarie in intreaga lume. Ca si susanul, cel mai adesea semintele de mac se regasesc in produsele de brutarie si patiserie. In India si Pakistan semintele de mac se prajesc si apoi se transforma, cu ajutorul unui mixer, intr-o pasta folosita ulterior in sosuri sau la prepararea prajiturilor.

In India, semintele de mac se folosesc la prepararea unui desert numit “kuskus payasam”, facut din lapte, lapte de cocos, cardamom, stafide si zahar.

In Austria si Ungaria, semintele de mac sunt folosite pentru prepararea produsului de patiserie numit strudel.

Chec cu mac si lamaie

Ingrediente: 50 g de seminte de mac, 185 ml de lapte cald, 220 g zahar pudra, 3 oua, 300 g de faina integrala, 180 g de unt, coaja rasa de la o lamaie

Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Acopera o tava de chec cu hartie de copt.

Amesteca, intr-un bol, semintele de mac cu laptele cald si lasa-le pret de 15 minute.

Intre timp, amesteca zaharul pudra cu 185 g de unt, adauga apoi ouale si, treptat, si faina. Din cand in cand, pune si putin din amestecul de seminte de mac cu lapte. La final, incorporeaza si coaja de la lamaie. Foloseste mixerul timp de 5 minute pentru a amesteca toate ingredientele. Pune compozitia in tava de chec si introdu tava la cuptor. Dupa 40 de minute, poti verifica daca checul s-a copt si il poti scoate din cuptor.

Blat de tort cu seminte de mac

Ingrediente: 6 oua + 2 albusuri, 1 cana de zahar brun, 1 ¼ cana de faina (poate fi inlocuita cu pudra de nuci facuta in blender daca vrei un preparat fara gluten), ½ lingurita de praf de copt si ¼ cana de seminte de mac

Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Acopera o tava rotunda cu hartie de copt.

Intr-un bol, bate 6 oua cu inca 2 albusuri, folosind mixerul. Dupa 1 minut, poti incepe sa adaugi treptat zaharul.

Amesteca faina cu praful de copt si cu semintele de mac, apoi incorporeaza acest amestec in compozitia preparata mai devreme. Pune amestecul in tava si coace-l pret de 23-28 minute. Scoate apoi blatul de tort din cuptor, lasa-l la racit si foloseste ce crema, sirop si glazura preferi.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu