marți, 24 ianuarie 2017

9 lucruri pe care probabil nu le stiai despre ananas

Ananasul este un fruct tropical cu proprietati exceptionale si un gust echilibrat intre dulce si acru.
Multi nu stiu ca fructele de ananas sunt, de fapt, fructe individuale ale unor influorescente care fuzioneaza in jurul unui nucleu central.
Cat timp ii ia unui ananas sa creasca? Poate fructul de ananas sa provoace avortul sau sa previna cancerul?
Iata cateva lucruri pe care probabil nu le stiai despre ananas.
1) Ananasul incepe cu o floareananas floare
Ananasul face parte dintr-o familie de plante tropicale bromeliacee. Interesant de remarcat faptul ca ananasul este singura planta comestibila din aceasta familie de plante. Ovarele se dezvolta in fructe care evolueaza intr-un fruct multiplu, mare si compact. Contrar convingerii populare, fructele de ananas nu cresc in copaci! Fructul exotic se dezvolta, de fapt, dintr-o planta care face flori si totul incepe asa …
2) Ce inseamna numele
Cuvantul “ananas = pineapple” in engleza a fost utilizat prima data in 1398, si era folosit la inceput pentru a denumi conurile de brad. Termenul de “pine cone=con de brad” era folosit pentru organul reproducator al coniferelor si prima marturie a utilizarii acestui cuvant dateaza din 1694. Cand exploratorii europeni au descoperit acest fruct tropical in America, au denumit fructele de ananas “pineapples=mere de conifere” (prima referinta dateaza din 1664, denumire datorata asemanarii fructelor cu conurile de confiere).
3) Ananasului ii ia pana la 2.5 ani ca sa creasca
Fructele de ananas se culeg manual. Prima cultura, denumita “plantarea,” ia 18-20 luni pana este gata de cules. Coacerea dureaza sase luni de la terminarea procesului de inflorire. Urmatoarea cultura, denumita “prima lastarire” ia inca 15 luni. Pentru a culege fructele, culegatorii merg printre randuri costumati cu manusi si haine de protectie groase pentru a se proteja de frunzele bromeliacee ascutite.
4) O geometrie sacra
Fructul de ananas are forma a doua spirale ce se intrepatrund, opt intr-o directie, treisprezece in alta, fiecare fiind un numar Fibonacci. Se stie ca un ananas adevarat prezinta numere Fibonacci consecutive, precum 5-8-13 sau 8-13-21. Numerele Fibonacci apar deseori in natura, iar numerele din spiralele ananasului sunt exemple des utilizate. Solzii fructului sunt sub forma unor spirale de forma hexagonala dintre care trei sunt seturi distincte de spirale. Un set de 5 spirale porneste in sus si formeaza un unghi catre dreapta, un set de 8 spirale porneste imediat spre stanga si al treilea set de 13 spirale se indreapta direct spre dreapta.
5) Productia mondiala de ananas
Cei mai multi cred ca ananasii din intreaga lume vin din Hawai si Thailanda, dar Brazilia este liderul producator, urmata imediat de Filipine. Ambele tari produc anual peste doua kilotone. Hawai este singurul stat producator din SUA.
6) Atat radacina cat si fructul au utilizari medicinale
Atat radacina cat si fructul sunt comestibile sau pot fi aplicate local ca agent antiinflamator sau proteolitic. Uneori poate fi folosit pentru provocarea avortului sau a menstruatiei sau ca agent antihelmintic.
7) Sursa excelenta de oligo minerale si enzime
Ananasul este o sursa excelenta de mangan, un cofactor esential intr-un numar de enzime importante in producerea de energie si protectie antioxidanta. De exemplu, enzima oxidativa superoxid dismutaza, care neutralizeaza radicalii liberi produsi la nivelul mitocondriilor (producatoarele de energie de la nivelul celulelor noastre), are nevoie de mangan. Pe langa mangan, ananasul este si o sursa buna de tiamina, o vitamina B care actioneaza ca si cofactor in reactiile enzimatice centrale din productia energiei.
8) Bromelaina
Bromelaina pura extrasa din tulpina de ananas sau din suc proaspat, consumata timp de sase luni, scade inflamatia colonului. Are potential si impotriva mecanismelor canceroase, studii de laborator demonstrand ca genereaza autofagie la nivelul celulelor carcinoame mamare. Bromelina s-a constatat, in cadrul unui studiu, ca reduce excretia citokinelor pro inflamatorii, precum si a chemokinelor cu potentiala actiune terapeutica in cazul colitei ulceroase, a intestinelor inflamate si a bolii lui Crohn.
9) Are efect mai puternic decat siropul de tuse
Consumul de suc de ananas calmeaza gatul iritat si ajuta corpul sa expectoreze mucusul mai usor. Mucozitatile groase si persistente din plamani sau sinusuri pot cauza accese nesfarsite de tuse, stranut si infectii dureroase. Intr-un studiu publicat in “Der Pharma Chemica” in 2010, cercetatorii au incercat sa demonstreze efectele benefice ale tratamentelor in cazul pacientilor cu tuberculoza, o boala infectioasa cauzata deseori de Mycobacterium tuberculosis. In cadrul studiului au descoperit ca o combinatie de suc de ananas, piper, sare si miere, administrat  pacientilor zilnic, i-a ajutat pe acestia sa dizolve mucusul din plamani. In alt studiu, cercetarile au dezvaluit faptul ca extrasele crude din ananas pot reduce mucusul de cinci ori mai rapid decat siropurile de tuse gasite in comert. Pacientii s-au recuperat de 4.8 mai repede si au manifestat o reducere a tuturor simptomelor legate de tuse, in special tuse seaca.
Sucul de ananas este de asemenea recomandat cantaretilor pentru a-si drege vocile inainte de vreo reprezentatie!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu