Piaţa băuturilor din România a fost invadată în ultimii ani de tot felul de sucuri şi siropuri „energizante”. În majoritatea lor acestea au efecte nocive asupra sănătăţii, iar pe etichetele unora dintre ele se şi precizează acest lucru. De exemplu, pe multe din băuturile energizante o să găsiţi avertistmente de tipul: nu este recomandat pentru copii sau femeile însărcinate sau care alăptează; a nu se consuma împreună cu alcool; nu se recomandă diabeticilor, persoanelor sensibile la cofeină; nu se recomandă consumul a mai mult de o doză de 250 ml pe zi; în cazul în care se consumă cantităţi mari asociate cu activităţi sportive sau cu băuturi alcoolice pot apărea efecte nedorite etc. Asociaţia Pro Consumatori (APC) a efectuat un studiu pe 41 băuturi energizante privind ingredientele folosite la fabricarea acestui tip de produs. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Aceştia au ajuns la următoarele concluzii: - 95% dintre produsele analizateconţin acid citric. E330 – acidul citric, agent de reglare a acidităţii, este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparţine clasei de acizi carboxidici şi este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale şi atacă smalţul dinţilor. - 63% dintre produsele analizate conţin citraţi de sodiu. E331 - citraţii de sodiu (săruri de sodiu ale acidului citric) sunt folosiţi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome, produce efecte secundare precum greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie etc. - 61% dintre produsele analizate conţin caramel cu sulfit de amoniu (caramel amoniacal). E150c - caramel amoniacal este un colorant maroniu obţinut prin arderea zahărului în prezenţa amoniacului. Este susceptibil de declanşarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism. - 45% dintre produsele analizate conţin conservanţi artificiali (sorbat de potasiu şi benzoat de sodiu). Benzoatul de sodiu, prezent în 32% dintre produsele analizate, este un conservant sintetic care, în reacţie cu acidul ascorbic, generează benzen, substanţă toxică cancerigenă. În urma unui studiu realizat pe 200 de sortimente de sucuri de către FDA (Federal Trade Commission - USA) în anul 2005, la 10 dintre acestea s-a identificat un conţinut de benzen cuprins între 7 şi 89 ppm (părţi per milion), limita maximă admisă în apa potabilă fiind de 5 ppm. În urma acestei constatări, marii procesatori de băuturi răcoritoare din SUA au decis să nu mai folosească acest conservant. Benzoatul de sodiu poate produce reacţii alergice, hiperactivitate şi lipsă de concentrare la copii (ADHD). - 24% dintre produsele analizate conţin acesulfam K.E950 – acesulfam de potasiu, este un îndulcitor artificial care provoacă reacţii alergice, migrene, greaţă, vomă, palpitaţii cardiace, pierderea memoriei şi oboseală. - 20% dintre produsele analizate conţin aspartam. E951 este un îndulcitor artificial care poate provoca reacţii alergice, spasme musculare, palpitaţii cardiace şi pierderea memoriei. - 12% dintre produsele analizate conţin citrat trisodic. E331 este un regulator de aciditate care poate provoca probleme la nivelul muşchilor (spasme şi contracţii necontrolate şi dureroase) şi probleme la nivel digestiv (diaree). - Îndulcitorii artificiali pot declanşa o serie de afecţiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet şi depresie. - 14% dintre produsele analizate conţin carbonaţi de sodiu, respectiv carbonaţi de magneziu; - 10% dintre băuturile analizate conţin albastru briliant FCF. Coloranţii sintetici (albastru briliant FCF, caramel sulfit de amoniu şi galben de chinolina) pot provoca reacţii alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respiraţie, dermatite şi au potenţial cancerigen. - 10% dintre băuturile analizate conţin ciclamaţi.E952 - ciclamat de sodiu este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât zahărul. Acest aditiv nu este autorizat în SUA ca urmare a unor studii care au arătat posibile efecte carcinogene. - 5% dintre produsele analizate conţin sucraloză.E 955 - sucraloza este un edulcorant chimic de sinteză, care are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decât zahărul, de două ori mai mare decât zaharina şi de patru ori mai mare decât cea a aspartamului. În compoziţia sucralozei există o substanţă numită clorină, care se regăseşte şi în compoziţia pesticidelor de tip DDT, a dezinfectanţilor şi a unor tipuri de plastic. Având în vedere acest lucru, cercetătorii îşi pun mari semne de întrebare legate de siguranţa acestui aditiv. Moleculele de clorină scad fertilitatea şi au efecte neurotoxice. Sucraloza afectează timusul, organul care este responsabil cu sistemul imunitar. Consumul ridicat de sucraloză duce la atacuri de panică, stări de agitaţie, dureri musculare. Îndulcitorii sintetici au o putere de îndulcire care poate fi de până la de 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceştia pot declanşa o serie de afecţiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet şi depresie. - 5% dintre produsele analizate conţin zaharina.E954 - zaharina este un îndulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decât zahărul. E954 este folosit foarte des în combinaţie cu alţi îndulcitori pentru a ascunde defectele acestora (gust, stabilitate etc.). Se foloseşte foarte des în combinaţie cu ciclamatul şi cu aspartamul în produsele “light”. - 5% dintre produsele analizate conţin acid fosforic. E338 este un acidifiant care cauzează pierderea calciului din oase, iar în timp duce la instalarea afecţiunii medicale cunoscută sub denumirea de osteoporoză. - 5% dintre produsele analizate conţin alginat de propilenglicol. E405 este un agent de îngroşare care poate provoca reacţii alergice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu