sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Surprinzatoarele ingrediente din cartofii prajiti de la McDonald's

Te-ai astepta ca in cartofii prajiti de la McDonald’s sa nu fie mai mult de trei ingrediente: cartofi, ulei si sare. Ei bine, te-ai insela amarnic.
De anul trecut McDonald’s a initiat o campanie de transparenta, care are scopul de a crea corporatiei o imagine mai preocupata de sanatate si de consumatori. Prin urmare, compania a publicat pe site listele de ingrediente ale produselor si tehnicile de procesare folosite.
Se pare ca, in mod surprinzator, cartofii prajiti contin nici mai mult nici mai putin decat 17 ingrediente!
Iata care sunt acestea:
- Cartofi (Slava Domnului ca sunt primii pe lista!)
- Ulei de rapita - uleiul de rapita este, in mare parte, modificat genetic.
- Uleiul de soia hidrogenat - ca si uleiul din rapita si uleiul de soia este extras din boabe de soia modificate genetic. In plus, procesul de hidrogenare face uleiul sa fie mai saturat decat in forma sa naturala, si, prin urmare, mai nesanatos.
- Ulei de sofran - considerat un ulei mai sanatos, majoritatea sofranului este, din pacate, prelucrat la temperaturi ridicate cu mult inainte de a fi folosit la gatit, modificandu-i compozitia chimica din cauza caldurii, si transformandu-l intr-o sursa de inflamatie in corp, cand este cazul.

- ”Aroma naturala”— aroma naturala folosita de McDonald’s este obtinuta dintr-o sursa vegetala, insa termenul "natural" nu inseamna nimic altceva decat o substanta care poate contine in mod potential monoglutamat de sodiu care este, de fapt, o toxina pentru nervi si creier.
- Dextroza — un tip de zahar.
- Pirofosfat acid de sodiu - Acest ingredient este folosit pentru a pastra culoarea cartofilor. In industria chimica, in fisele tehnice de securitate, acesta este considerat periculos daca este ingerat, adica exact ceea ce se intampla atunci cand consumam cartofii prajiti.
- Acid citric —folosit ca si conservant.
- Dimetilpolisiloxan— folosit ca agent antispumant, aceasta substanta chimica este folosita, de obicei, ca material de etansare si este insotita de o lista intreaga de atentionari cu privire la siguranta.
- Ulei vegetal pentru prajit, care este un amestec de 7 ingrediente, printre care: ulei de rapita, ulei de porumb, ulei de soia, ulei de soia hidrogenat cu tert-butilhidroquina (TBHQ), acid citric si dimetilpolisiloxan. Cele mai multe dintre acestea sunt explicate mai sus. Uleiul de porumb, ca si cel de rapita si de soia, este in principal obtinut din porumb modificat genetic. TBHQ este un ingredient pe baza de petrol, ca butanul, (exact, este un lichid inflamabil!) si se foloseste ca si conservant. A fost asociat cu astmul, afectiuni ale pielii, perturbarea hormonala si, in studiile pe termen lung la animale, cu cancerul si deteriorarea ADN-ului.
Oricat ar incerca McDonald’s sa-si imbunatateasca imaginea de furnizor de mancare sanatoasa, nu pare suficient de convingator!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu