Si nu doar creierul, ci si restul organismului pentru ca, daca faci depresie, ai tot soiul de alte boli autoimune, de circulatie sau gastro-intestinale.
Chiar daca este inclusa la afectiuni emotionale, depresia este doar un senzor care spune ca ceva nu este in regula. E o boala degenerativa, foarte similara cu dementa sau Alzheimer-ul. Poate sa apara si la adolescenti, nu cu acelasi impact ca la varsta a treia.
Cand esti tanar nu este asa grav pentru ca genele care se ocupa cu repararea ADN-ului sunt foarte active. Daca ceva afecteaza celula, genele o pot repara. Dupa 40 de ani este mai greu…
Raportul dintre femei si barbati in incidenta depresiei e de 3 la 1. Si la anxietate este la fel. Creierul masculin este diferit construit de cel feminin, deci este expus la boli diferite. In mai mare masura barbatii fac autism sau schizofrenie, iar femeile fac depresie, anxietate si sunt mai putin expuse la boli autoimune.
Eficacitatea terapiei pentru depresie…
… depinde de durata ei. Cu cat stai mai mult fara tratament, cu atat efectul este mai dramatic asupra creierului, de la nivel de sinapse pana la nivel de markeri imunitari. Daca esti tanar si depresia este la inceput, ai sanse mari sa iti revii. Daca o ai de mult timp, este mai complicat, mai ales ca exista un procent semnificativ de depresie rezistenta la tratament.
Terapia cu socuri electrice
Aceasta procedura este una destul de sigura care resteaza creierul si se aplica in cazul depresiei si al schizofreniei. Nu este ca in filmele americane…
Depresia afecteaza longevitatea?
La varsta a treia in special seamana in mare masura cu bolile de tip dementa. Chiar induce neurodegenerare in creier. Complicatiile depresiei in aceasta etapa de viata pot da dementa si afecteaza imunitatea. Apar inflamatii, probleme la inima sau alte organe.
Pe fond de stres cronic sau in cazul decesului partenerului de cuplu, poti muri de inima rea cum se spune in termeni populari, adica de atac de cord pe fond inflamator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu