Dar daca privesti dincolo de aroma uleiului de lavanda, vei gasi ca este ceva mai mult decat s-ar observa la prima vedere – sau la prima mirosire.
Ce este lavanda?
Uleiul de lavanda provine din lavanda(levantica - Lavandula angustifolia), o tufa vesnic verde, usor de cultivat care produce manunchiuri de flori inmiresmate si frumoase deasupra frunzelor gri-argintii.
Planta este originara din nordul Africii si din regiunile muntoase mediteraneene si creste cel mai bine in habitatele insorite si pietroase.
Astazi ea creste peste tot prin sudul Europei, Statele Unite si Australiala.
Lavanda a fost utilizata de mai mult de 2 500 de ani. Vechii persi, grecii si romanii au adaugat florile in apa baii pentru a ajuta la spalarea si purificarea pielii.. De fapt, cuvantul „lavanda” vine din cel latinesc lavare, care inseamna a spala.
Fenicienii, arabii si egiptenii utilizau lavanda ca parfum, dar si pentru mumificare – mumiile erau infasurate in vesminte inmuiate in lavanda. In Grecia si Roma era utilizata ca leac cu multiple posibilitati de folosire, in timp ce in Europa medievala si in timpul Renasterii era presarata pe lespezile castelului ca dezinfectant si deodorant natural. Lavanda a fost chiar utilizata in timpul Marii Ciume din Londra din sec. al XVII-lea. Oamenii se incingeau cu flori de lavanda, crezand ca ii va proteja de Moartea Neagra.(1) Uleiul de lavanda de calitate are o mireasma dulce, florala, ierboasa si usor lemnoasa. Culoarea lui este cuprinsa intre galben pal spre galben verzui.
Utilizari ale uleiului de lavanda
Atat lavanda, cat si uleiul de lavanda sunt pretuite pentru mireasma si versatilitatea lor. Florile sunt utilizate in potpuriuri, decoratiuni si aranjamente pentru interior, in timp ce uleiul esential este adacamp de lavandaugat produselor pentru baie si ingrijire corporala, precum sapunuri, parfumuri, produse de curatenie domestica si detergent de rufe. Uleiul de lavanda este cunoscut pentru proprietatile lui anti-inflamatorii, antifungice, antidepresive, antiseptice, antibacteriene si antimicrobiene. Mai are si efecte antispasmodice, analgezice, detoxifiante, hipotensive si sedative.(2) Uleiul de lavanda este unul dintre cele mai binecunoscute uleiuri esentiale in aromaterapie, si poate fi folosit in urmatoarele moduri:
Adaugat baii sau dusului pentru a alina muschii durerosi si stresul.
Masat pe pielea ta ca alinare pentru muschii sau articulatiile cu dureri, cat si pentru afectiuni ale pielii precum arsuri, acnee si rani. Asigura-te ca il diluezi cu un ulei purtator (care sa il incorporeze).
Inhalat sau vaporizat. Poti utiliza o candela de ulei sau poti adauga cateva picaturi intr-un vas cu apa fierbinte, iar apoi sa inspiri aburul.
Adaugat in apa in care iti inmoi mainile sau picioarele. Adauga o picatura intr-un bol de apa calda inainte de a-ti inmuia mainile sau picioare.
Utilizat ca o compresa prin inmuierea unui prosop intr-un lighean cu apa infuzata cu cateva picaturi de ulei de lavanda. Aplica aceasta compresa pe scrânteli sau vatamari ale muschilor.
Se mai recomanda adaugarea uleiului de lavanda pe lista de produse naturale de curatare. Poti sa il mixezi cu bicarbonat de sodiu pentru a face o solutie de curatare complet naturala pentru baie si bucatarie.
Compozitia uleiului de lavanda
Uleiul de lavanda are o structura chimica complexa, cu peste 150 de constituenti activi.
Acest ulei este bogat in esteri, care sunt molecule aromatice cu proprietati antispasmodice(suprima spasmele si durerea) calmante si stimulatoare.
Constituentii botanici principale ai uleiului de lvanda sunt linalil acetatul, linaloolul (un alcool terpenic non-toxic care are proprietati germicide naturale), terpinen-4-ol si camfor.
Alti constituenti din uleiul de lavanda care sunt responsabili pentru proprietatile lui antibacteriene, antivirale si anti-inflamatorii includ cis-ocimena, lavandulil acetatul, 1,8-cineol, limonen si geraniol
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu