joi, 26 ianuarie 2017

VESTE EXCELENTĂ pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

În vigoare de astăzi! O veste mult-așteptată de crescătorii de animale din România este încă din 28 decembrie, aprobată prin publicarea în Monitorul Oficial și se aplică la 30 de zile de la această dată. Este vorba despre un ordin guvernamental care le va oferi fermierilor români noi surse de venituri prin valorificarea producției obținute în zootehnie în abatoare de capacitate mică sau chiar puncte de sacrificare din incinta fermei lor.
În Monitorul Oficial a fost publicat pe 28 decembrie Ordinul pentru modificarea şi completarea Condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2011. Actul normativ reglementează capacitatea de sacrificare pentru abatoarele mici și pentru cele din incinta fermelor.
Astfel, la abatoarele mici, capacitate prevăzută este de 200 de capete de ovine, caprine sau porcine sau de 40 de bovine pe lună, sau, la combinarea speciilor, să nu se depășească o normă echivalentă cu 5 unități vită mare pe zi.
La punctele de sacrificare din ferme, capacitatea nu poate depăși lunar 50 de capete de ovine, caprine sau porcine, 10 capete de bovine sau o medie de 1,5 UVM/zi.

În privința stabilirii unităților de vită mare – UVM, se iau în considerare normele deja stabilite de legislația europeană, respectiv:



Referitor la punctul de tăiere la nivelul fermieri, acesta este definit acum de legislație ca un abator de capacite mică integrat fermei, care este dotat cu spații și facilități adecvate în care se desfășoară activități pentru tăierea animalelor crescute în ferma proprie și pentru livrarea cărnii și a organelor rezultate în unități înregistrate saniitar-veterinar și pentru siguranța alimemntelor de pe teritoriul național.

Evaluarea punctelor de sacrificare va fi făcută în continuare de medicii veterinari, iar animalele destinate sacrificării trebuie să fie obligatoriu identificate și însoțite de certificat sanitar-veterinar, documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar, precum și alte documente de identificare, conform legislației în vigoare.
Foarte important, noua legislație permite ca produsele obținute la centrele de sacrificare și punctele de sacrificare la nivelul fermei să poată fi comercializate către măcelării, carmangerii, restaurante, cantine, pensiuni turistice și magazine alimentare. Mai mult, se poate face și export, respectând normele legislației pentru acest tip de comerț.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu