vineri, 20 ianuarie 2017

Codul rutier se schimba! Afla care sunt noutatile aduse!

Politistii anunta schimbari in codul rutier incepand cu 21 ianuarie. Asta inseamna ca ti-ar fi util sa stii ce modificari intra in vigoare! In caz contrar, risti sa fii amendat pe drumurile publice. Iata despre ce este vorba!

Actul care intra maine in vigoare introduce modificari și mentiuni in ceea ce privește locurile unde oprirea este interzisa, obligatiile administratorului privind delimitarea și semnalizarea corespunzatoare a sectoarelor de drum unde sunt interzise oprirea sau staționarea autovehiculelor. De asemenea, se considera staționare pe partea carosabila situatia in care oricare dintre roțile vehiculului sau remorcii se gaseste pe partea carosabila.

Actul normativ care intra in vigoare ofera politistului rutier dreptul de a dispune masura tehnico-administrativa a ridicarii vehiculului care stationeaza neregulamentar pe partea carosabila. Acelasi drept il are si politistul local.

Asa ca daca lasi masina in drum, agentul suna la administratorul drumului public sau la administratia publica locala si cere ca masina ta sa fie ridicata. Asta pentru a preveni blocajele din trafic, dar si blocajul echipajelor de de urgenta! Odata radicat, vehiculul se restituie NUMAI dupa ce se face dovada achitarii tarifului aferent operatiunilor realizate si doar in baza documentelor care dovedesc proprietatea sau detinerea legala a masinii.

Iata care sunt situatiile in care e mai bine sa NU iti lasi masina parcata:
a) in toate cazurile in care este interzisa oprirea voluntara;
b) în zona de actiune a indicatorului cu semnificatia "Stationarea interzisa" si a marcajului cu semnificația de interzicere a stationarii;
c) pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m;
d) in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice;
e) in pante si in rampe;
f) in locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Stationare alternanta", in alta zi sau perioada decat cea permisa, ori indicatorul cu semnificatia "Zona de stationare cu durata limitata" peste durata stabilita.

Trebuie sa mai stii ca de maine, politistii iti recomanda sa ai mai mare griija in relatia pe care o ai in trafic cu biciclistii. Fie ca iti place sau nu, in cazul in care depasesti o bicicleta, atunci distanta laterala trebuie sa fie de cel putin 1,5 metri. Daca in timpul liber mergi chiar tu cu bicicleta, atunci ai face bine sa o dotezi cu sistem de avertizare sonora si sa o echipezi cu lumina de culoare alba sau galbena noaptea sau cand vizibilitatea e redusa.

In plus, in spate trebuie sa ii pui o lumina rosie si un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare. De asemenea, bicicleta trebuie sa fie echipata cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, in miscare, formeaza un cerc.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu