vineri, 20 ianuarie 2017

Nu te vei mai trezi niciodată OBOSIT și cu DURERI de cap dacă faci asta…

Deepak Chopra, un om foarte cunoscut în zilele noastre graţie cărţilor pe care le scrie despre sănătatea corpului şi minţii, povesteşte despre un pacient de-al lui care se plângea teribil de faptul că nu reuşeşte să doarmă şi se trezeşte de fiecare dată cu dureri de cap.

Chopra spune că la început i-a recomandat persoanei în cauza câteva ceaiuri şi remedii naturiste. După 3 luni omul a revenit şi a spus că, deşi a urmat sfaturile lui Chopra că la carte, nu a observat nicio schimbare. În continuare se trezea complet neodihnit şi cu dureri de cap. Deepak l-a întrebat atunci pe pacient la ce ora merge la culcare şi la ce ora setrezeşte. Acesta a spus că se bagă în pat la ora 2 dimineaţă şi se trezeşte a două zi la 11.
Deîndată, Deepak Chopra şi-a dat seama că modul în care pacientul sau îşi conturase ciclul de somn era complet greşit. I-a recomandat să se pună în pat în jur de ora 9 seară, săînceapă să citească o carte nu foarte interesantă şi îndată ce va simţi că ochii îi obosesc, să stîngă lumina şi să se culce. Apoi, i-a mai recomandat că a două zi să se ridice dinpat imediat ce deschide ochii, chiar dacă se va trezi la 5 dimineaţă. La numai o săptămâna după ce a primit aceste recomandări, pacientul a revenit la Deepak Chopra şi a spus căpentru prima oară după mulţi ani de zile reuşeşte să se odihnească noaptea şi să se trezească fără dureri de cap şi stări de nervozitate.

Aşadar, dacă simţiţi că nu va puteţi odihni noaptea şi că va treziţi cu dureri de cap şi stare de irascibilitate, iată care este soluţia.
Un studiiu condus în Australia a împărţit copii cu vârstă cuprinsă între 9 şi 16 ani în 4 grupuri: cei care se culcau
devreme şi se trezeau devreme (ideal), cei care se culcau devreme şi se trezeau târziu, cei care se culcau târziu şi se trezeau devreme şi cei care se culcau târziu şi se trezeau târziu.
Rezultatul studiului arată că ora la care va culcaţi şi cea la care va treziţi sunt cruciale pentru odihnă şi pentru sănătate în general. Se spune că este nevoie de 8 ore pentru o odihnă totală, dar şi mai important este intervalul de timp al acestor 8 ore.

Dintre cele 4 grupuri de copii, cei care se culcau devreme şi se trezeau devreme erau cei mai sănătoşi. Ceilalţi prezentau următoarele:
– Risc crescut de supraponderabilitate
– Risc crescut de obezitate
– Lipsa de energie pentru activitate fizică
– Probleme de concentrare de-a lungul zilei
De ce nu încercaţi şi voi în această seară? Dacă până acum obişnuiaţi să mergeţi la culcare aproape de sau după miezul nopţii şi va trezeaţi a două zi la ora 10, complet neodihniţi, nervoşi şi cu dureri de cap, începând din această seară puteţi face o schimbare. Încercaţi să va ouneti în pat în jur de ora 8-9 şi să va treziţi a două zi la ora 6 dimineaţă. Veţiobservă diferenţa garantat. Va veţi trezi complet odihniţi şi plini de energie, gata de o nouă zi.
Explicaţia este dată de faptul că ciclul de somn este legat de ceasul circadian al fiecăruia care poate fi foarte uşor de-sincronizat, însă, cu puţină organizare, este foarte uşorşi să-l resetati.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu