Organizația a scăzut de două ori vârsta de testare a inteligenței în ultimii ani. Astfel, din 2013, Mensa România organizează testări și pentru minori mai mari de 11 ani, iar din 2015 organizația acceptă înscrierea și pe baza unui test special, susținut la un cabinet psihologic autorizat, pentru categoria de vârstă 9-16 ani.
Mensa România a dezvoltat, în 2013, departamentul Gifted Youth, care le oferă le oferă copiilor și tinerilor între 9 și 18 ani posibilitatea să socializeze și să facă schimb de experiențe. „În Mensa Gifted Youth se derulează lucruri specifice tinerilor și copiilor, cum ar fi cursuri online, de exemplu. Cursurile online reprezintă o soluție bună pentru implicarea copiilor și tinerilor în diverse activități, mai ales că ei sunt răspândiți în toată țara”, declară Sorana Burcușel, fost președinte și actual responsabil dezvoltare în cadrul Mensa România.
Mensa România numără doar 50 de tineri din cauză că mulți părinți aleg să nu le testeze inteligența copiilor lor. „Cred că multor părinți le este teamă de respingere și de nereușită, pentru copiii lor. Tocmai de aceea vin și foarte puțini copii la o testare. De exemplu, la o testare cu 70-80 de adulți vin doar 2-3 copii”, afirmă Burcușel.
Oficialul Mensa România spune că, spre deosebire de adulți, copiii foarte inteligenți ies foarte ușor în evidență, datorită performanțelor școlare. „De multe ori, copiii cu un IQ foarte ridicat sunt primii în clasă sau au rezultate bune la olimpiade”, precizează Burcușel.
eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, este alături de copiii foarte inteligenți din România, chiar dacă nu sunt membri Mensa, prin intermediul campaniei Povestea unui CV magic. Între 20 decembrie 2016 și 31 ianuarie 2017, pentru fiecare CV pe care utilizatorii platformei de recrutare îl completează 90%, eJobs donează trei euro astfel încât trei copii cu performanțe excepționale, dar fără posibilități materiale, să-și dezvolte mai departe talentul și să-și urmeze pasiunile.
Vârsta medie a membrilor Mensa România este sub 30 de ani. „Foarte mulți tineri inteligenți aleg, din păcate, să plece din țară. Asta este o mare problemă a României, din punctul meu de vedere. Doar 20% dintre tinerii din Mensa România aleg să studieze în țară”, arată Sorana Burcușel.
Cei care fac parte din Mensa România au un profil foarte variat – mulți lucrează în IT&C, dar și în medicină sau avocatură. „Avem inclusiv artiști și politicieni”, menționează Burcușel.
Cei mai vârstnici membri Mensa România au peste 60 de ani și, din totalul celor înscriși în organizația neguvernamentală, mai puțin de 25% sunt femei. „Nu am o explicație pentru numărul mai scăzut al femeilor. Până în 18 ani, la testările noastre vin 50% bărbați și 50% femei. Peste 18 ani, femeile sunt mult mai puține. Cred că nu sunt interesate de testări”, explică Burcușel.
Oricine dorește să se înscrie în cadrul Mensa România trebuie să dea un test, cu 45 de întrebări, care durează 20 minute și să obțină un scor de cel puțin 132. Exercițiile sunt de tipul unor matrice Raven, cu figuri geometrice, și nu depind de cunoștințe anterioare. Testarea costă 30 de lei și acoperă cheltuielile organizarilor. „După ce ai dat acest test, oriunde în lume, poți să te înscrii în organizație. Însă membrii Mensa România trebuie să aibă rezidența în țara noastră”, punctează Sorana Burcușel. Membrii Mensa România plătesc o cotizație anuală, în lei, care echivalează cu 15 euro.
Oricine își dorește să facă parte din Mensa România poate să susțină testarea de maximum două ori. „După ce ești acceptat ca membru, rămâi tot timpul membru în Mensa. În anumite țări, există membri Mensa care sunt de peste 50 de ani în organizație. Acolo se obișnuiește ca foarte mulți să se testeze spre finalul liceului, pentru că anumite facultăți de prestigiu acordă un punct în plus la admitere dacă ești membru Mensa. În ultimii 2-3 ani am avut și noi destul de mulți tineri care au ales să se testeze în clasele a 11-a și a 12-a”, adaugă Burcușel.
Mensa România a fost înființată în 1991, de către Daniel Șerbănică, care predă, în prezent, la Academia de Studii Economice București.
Mensa a fost fondată în Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica și de a pune în legătură oameni cu un coeficient foarte ridicat de inteligență. În prezent, organizația numără mai mult de 100.000 de membri, în peste 100 de țări. Scriitorul Isaac Asimov și actorii Adam Sandler și Geena Davis se numără printre cei mai cunoscuți foști și actuali membri Mensa la nivel global.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu