marți, 3 ianuarie 2017

Ciorba de fasole cu ciolan afumat - Reteta

Şi acum povestea ciorbei de fasole boabe… In primul rând se alege una bucată ciolan afumat aşa cum scrie la carte
Se ia fasolea boabe. In cazul în care veţi folosit fasole cu bobul mic veţi obţine o ciorbă mai groasă , iar în cazul în care fasolea este cu bobul mare va fi foarte clară.  Aici e însă cu cântec..
1. Dacă folosiţi fasole proaspătă , o spălaţi bine şi o puneţi la fiert în apă clocotită .
2. Dacă fasolea nu e de anul ăsta atunci o pui în apă rece de seara până dimineaţa,  când se scurge şi se pune la fiert în apă clocotită.
Se lasă la fiert vreo 40 de minute după care se adaugă în oală peste fasole  2 morcovi, 1 pătrunjel şi jumătate de ţelină ( care fie au fost date prin răzătoare , asta dacă vă place ciorba cu mai multe legume –  fie se lasă bucăţi mai mari pentru a fi mai uşor de înlăturat la sfârşit ). Se mai lasă la fiert încă 15 minute sau până când legumele şi fasolea sunt aproape fierte.
In acelaşi timp într -o altă oală se pune la fiert ciolanul întreg , după ce a fost spălat bine. Şi aici e cu cântec şi există 2 varinate : fie aruncaţi apa din oală după primul clocot fie spălaţi foarte bine ciolanul cu apă clocotită . Ideea este să îndepărtaţi mirosul de fum. Şi ciolanul se lasă la fiert vreo 40 de minute sau până este aproape fiert.
Peste ciolanul aproape fiert se pune fasolea şi legumele ( pe care le scoateţi din oala lor cu paleta de spumă) .
Dacă consideraţi că este nevoie mai puteţi completa cu zeama în care a fiert fasolea ( dar mare atenţie aceasta este de fapt zeama care balonează ).
Se lasă la fiert până ciorba este gata , când trebuie dreasă. La 1 ciolan afumat mediu şi 1/2 kg fasole boabe folosim cam 250 ml bulion de casă ( sau 1 lingură sănătoasă de pastă de roşii ) şi tarhon în oţet după gust  ( dacă folosiţi tarhon proaspăt nu veţi obţine aceea aroma specifică ciorbei)  .
Se serveşte cu smântână  şi ceapă roşie alături .
Pofta buna !!!.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu