duminică, 15 ianuarie 2017

Lemn, piatră, cărămidă și tonuri de gri pentru o casă în stil nordic

Pe cât de simplu pe atât de îndrăzneț acest proiect, căci totul este foarte bine echilibrat sub aspectul materialelor, texturilor, volumelor, dar nu te-ai aștepta să dea atât de bine pe un fundal dominat de griuri. Da, prima impresie este o ambianță masculină, dar zău că orice pată de culoare mai adaugi într-un astfel de ambient, schimbă radical atmosfera (vezi florile în vaze, puțină verdeață pe blatul bucătăriei), deci loc pentru a colora și îndulci decorul există, dacă s-ar dori așa ceva. Cu câteva tablouri colorate pe pereți sau câteva fotografii, ilustrații înrămate, sigur totul poate deveni mai dinamic, însă mie îmi place și cum arată acum. Tinerii designeri de la birou polonez Shoko Design au mers pe o temă clară, conform preferințelor proprietarului și au aplicat aici o schemă de culori nordică. Multe tonuri de gri, pe fondul cărora au venit cu contraste frumoase. Dar hai să-ți spun mai multe.

Când ai o locuință bine iluminată natural nu trebuie să-ți fie teamă de nuanțe mai saturate, mai pline, căci lumina ajută extrem de mult în percepția spațiilor. Casa cu două niveluri este organizată cu zona de zi deschisă la parter și dormitoarele la etaj. Parterul are multe ferestre, ceea ce i-a provocat pe designeri să găsească cele mai bune soluții de așezare a mobilei conform stilului de viață al proprietarului. Și au organizat mobila în funcție de câteva elemente clare: poziția șemineului și poziția instalațiilor la bucătărie, pentru că în funcție de acestea au putut concepe mobila.

Bucătăria este deschisă către living, dar designerii s-au folosit de structura de rezistență a casei pentru a accentua zona, placând o parte din stâlpi cu cărămidă aparentă. S-au legat de unul dintre stâlpi pentru a configura locul de luat masa, dar și cel de gătit pentru care au prevăzut o hotă suspendată (burlanul ei mascat cu o structură din gips-carton, de asemenea placată cu cărămidă). Astfel, în ambientul zonei de zi s-au creat niște contraste reușite vizual între pereții gri și cărămida aparentă, plus între griul pereților și blatul din lemn al mobilierului de la bucătărie. Deci, două nuanțe și texturi calde în combinație cu griul pereților. Pardoseala este și ea importantă în percepția spațiului, fiind aleasă o nuanță deschisă, aceeași peste tot pentru a conferi senzația de armonie, de spațiu amplu. Da, albul este important aici, căci plintele sunt albe, plafoanele la fel, precum și o parte din mobilier și zone de perete (vezi bucătărie, living șemineu)

Dormitorul principal este simplu, dar de efect, cu o combinație de gri închis, antracit și alb, cu decorațiuni neutre ce migrează de la contraste de nonculori alb negru la cele cu textură naturală. Inserția de lemn prin elemente mici, aduce un plus de căldură, la fel ca și textura covorului împletit. Baia principală este și ea foarte interesant amenajată, în zona lavoarului și wc-ului fiind placată cu PAL negru mat. Mi-au plăcut modul cum au fost înglobate oglinzile, dar și contrastul dintre negrul peretelui și mobila din lemn, ce pare să plutească pe fundalul suprafeței închise. Cada la rândul este este marcată de un perete placat cu piatră gri, plăci cu dimensiuni atipice, iar încadrarea obiectului sanitar este simetrică, pe centrul spațiului, având în lateral zone de depozitare. Este o locuință cu un puternic iz masculin, dar totodată o abordare nordică prin prisma texturilor și combinațiilor de culori și materiale. Sper să te inspire și pe tine!






La bucătărie zone cu ferestre par să aibă storuri. În ziua de azi există tehnologie prin care storurile pot fi realizate din materiale imprimate care să reproducă spre exemplu modelul cărămizilor aparente folosite pentru placarea stâlpilor din zonă. Astfel de storuri pot fi realizate la comandă. Cum? După ce stâlpii sunt fost placați, ei pot fi fotografiați și această fotografie poate fi multiplicată pentru ca materialul imprimat să iasă cu modelul la scară similară placărilor.





Zona de sufragerie este situată lângă fereastra ce dă înspre grădină, astfel servitul mesei devine o experiență plăcută în fiecare zi.





Măsuța de lemn din living este nu doar un obiect, ci și un volum cu o culoare și o textură naturale.




Scara ce urcă la etaj are o balustradă simplă și mână curentă din lemn, încadrându-se foarte bine în tematica amenajării și sub aspectul cromaticii, dar și sub cel al texturilor.




Dormitorul principal este simplu amenajat cu mobilier de serie, dar accesorizat reușit cu o banchetă în fața patului și corpuri de iluminat reglabile deasupra tăbliei.







Baia principală are obiecte sanitare suspendate, peretele din zona vasului de wc și a lavoarului fiind adus la același nivel și mascând toate sistemele din spate (sistemul pentru vasul suspendat, țevile de alimentare cu apă, traseele electrice). În locul unui corp de iluminat deasupra oglinzilor, designerii au prevăzut două corpuri suspendate în lateralul acestora.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu