luni, 5 decembrie 2016

Cozonac fara framantare | Reteta

Cozonac fara framantare | Reteta


Ingrediente:
- 500 g faina alba
- 25 g drojdie proaspata
- 125 g zahar
- 250 ml lapte caldut
- 70 g unt topit
- 2 linguri ulei
- 2 galbenusuri
- un varf cutit sare
Pentru umplutura
- 2 albusuri
- un varf cutit sare
- 100 g zahar
- 100 g nuca macinata
- 2 linguri cacao
- esenta rom
- un ou pentru uns

Mod de preparare:
1. Intr-un bol, se pune faina, iar in centrul ei se face un gol in care se pun 50 ml lapte cald, drojdia si o lingurita de zahar. Se dizolva drojdia in laptele caldut si se lasa aproximativ 10 minute pana cand se umfla.
2. In laptele cald ramas se adauga untul cu zaharul si se amesteca pana cand se topesc. Se toarna compozitia peste drojdie, apoi se adauga uleiul, galbenusurile si sarea si se amesteca bine, pana cand compozitia s-a legat si se desprinde de pe marginea vasului. Daca aluatul pare lipicios, se mai adauga faina. Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa sa creasca la loc cald, aproximativ o ora.
3. Pentru umplutura, se mixeaza albusurile spuma cu sarea, apoi se adauga treptat  zaharul si se continua mixarea pana cand se topeste zaharul.
4. Intr-un bol, se ammesteca nuca macinata cu cacaua si se adauga peste albusuri. Se adauga si esenta de rom si se amesteca.
5. Dupa ce aluatul a crescut, se rastoarna pe masa de lucru presarata din plin cu faina. Se imparte aluatul in doua si se intind doua foi groase de cca 1 cm. Pe fiecare foaie  de aluat se intinde umplutura, apoi se ruleaza. Se pun cozonacii in tavile tapetate in hartie de copt. Se mai lasa 25-30 de minute, la crescut, apoi se ung cu ou batut si se dau la cuptor preincalzit, la foc potrivit, spre mic. Se lasa pana se rumenesc frumos.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu