miercuri, 11 ianuarie 2017

ALIGOT - RETETA

Ingrediente

5kg de cartofi (special pentru piure)
600g de brânză proaspătă de munte Laguiole
2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
225g de unt
15 – 20cl de lapte
Sare şi piper proaspăt măcinate


Mod de preparare

Curăţaţi cartofii de coajă. Tăiaţi-i în bucăţele de aceeaşi mărime pentru a fierbe uniform. Puneţi-i la fiert în apă cu sare, la foc mic, timp de 25 – 35 de minute. Verificaţi dacă au fiert cu ajutorul unui vârf de cuţit (ar trebui să intre uşor).
Scurgeţi bine cartofii şi transfotmaţi-i într-un piure omogen. Puneţi piureul pe foc mic şi amestecaţi timp de 5 minute ca să capete o consistenţă mai uscată. Luaţi-l de pe foc şi încorporaţi untul mărunţit. Tăiaţi brânza în felii foarte subţiri.
Încălziţi laptele şi apoi turnaţi-l, încetul cu începtul, peste piure, fără să puneţi neapărat toată cantitatea, şi amestecaţi pentru a obţine textură cremoasă dar care rămâne totuşi fermă. Adaptaţi cantitatea în funcţie de consistenţa dorită. Încorporaţi usturoiul tocat mărunt, deasupra adăugaţi fâşiile de brânză şi puneţi din nou cratiţa la foc mic, amestecând cu putere, de jos în sus. Brânza se va topi încetul cu încetul şi va deveni aţoasă. Aligot este gata atunci când brânza s-a topit de tot. Verificaţi dacă este suficient de asezonat şi serviţi.
Aligot, asocieri posibile: o carne roşie friptă în tigaie, felii de şunculiţă ţărănească sau cârnaţi prăjiţi, carne de vânat mic.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu