Iar la articolul 7 scrie că „Prezenta ordonanța intra in vigoare la data de 18.02.2017”, într-o zi de sâmbătă, în care atenția publicului este mai puțin înclinată ctre ce se întâmplă la Guvern.
Acesta este și motivul pentru care președintele Klaus Iohannis a venit neanunțat la ședința Executivului și se pare că le-a dat planurile social-democraților peste cap. Premierul Sorin Grindeanu a recunoscut că a aflat de la SPP cu puțin timp înainte ca șeful statului să ajungă la Palatul Victoria. Aici, Klaus Iohannis a purtat discuții cu Sorin Grindeanu și cu Florin Iordache, ministrul Justiției, timp de 20 de minute.
Ce conține proiectul de grațiere
Condiţii de graţiere:
- pedeapsa de cel mult 5 ani
- achitarea integrală a prejudiciilor
Condiţii pentru graţierea a jumătate din pedeapsă
- persoane cu vârsta de peste 60 de ani
- femei însărcinate
- persoane cu minori în întreţinere
- persoane diagnosticate cu boli incurabile
Infracţiuni exceptate
- infracţiuni contra siguranţei statului
- infracţiuni de omor şi infracţiuni cu violenţă
- infracţiunile sexuale
- infracţiunile săvârşite de militari
- infracţiunile de corupţie
- traficul de persoane şi traficul de droguri
- infracţiunile vamale
Noua definiţie a abuzului în serviciu
Sintagma "în mod defectuos" este înlocuită cu sintagmna "cu încălcarea legii"
Limita de pedeapsă este redusă la cel mult trei ani
Prejudiciul minim pentru inculpare este stabilit la 200.000 de lei
Plângerea prealabilă, obligatorie pentru inculpare
Denunţătorul
Denunţul trebuie depus în termen de şase luni de la săvârşirea faptei
Filmul ședinței de Guvern
Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Victoria la 9:23, cu câteva minute înainte de ora anunţată pentru începerea şedinţei de Guvern. Nu l-a informat şi pe premier, care a aflat de la SPP.
„Am aflat în momentul în care se apropia de Guvern, într-un mod informal... de la cei care asigură paza”, a spus Sorin Grindeanu.
Şeful statului a mers direct în biroul premierului Sorin Grindeanu, iar după aproximativ 10 minute li s-a alăturat şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Discuţia a durat până la ora 9:50, apoi cei trei oficiali au mers în sala de şedinţe.
Şedinţa de guvern a început la 9:56, cu jumătate de oră mai târziu, fiind prezidată de şeful statului. Preşedintele a dat peste cap şi programul Executivului şi în ceea ce priveşte declaraţiile de la începutul întâlnirii şi a ţinut jurnaliştii în sală pentru a-şi transmite mesajul.
„Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere dar nu se vede. Sunt doi elefanți, ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Evident că și despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineață. Subliniez și sper să fie în asentimentul domnului prim-ministru, s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio ședință de Guvern”, a declarat Klaus Iohannis.
Chiar în timpul declaraţiilor făcute de şeful statului, biroul de presă al Executivului a trimis ordinea de zi. Asta deşi premierul a susţinut că informaţiile erau deja publice.
Sorin Grindeanu: Nefiind pe ordinea de zi, comunicată din timp către dvs., cu prezenta...
Reporteri: Nu e adevărat! Nu, nu, în timp ce vorbeaţi, rectific, în timp ce vorbeaţi şi spuneaţi că e publică, atunci a venit pe email ordinea de zi.
De regulă, lista era publicată cu o zi sau cel puţin cu câteva ore înainte. Ședinţa a fost relativ scurtă, a durat doar o oră.
La final, premierul flancat de ministrul Justiţiei a ţinut să precizeze că ordonanţa nu era pe ordinea de zi a Executivului.
„Cu prezența sau fără prezența domnului președinte, nu erau trecute pe ordinea de zi. Pot să vă mai spun ceva, ca să fim clar - conform Constituției, avem voie să dăm grațiere și amnistie? Scrie că avem voie să facem lucrurile astea? Da”, a spus premierul Grindeanu.
Prezenţa lui Klaus Iohannis la sedinţa de Guvern a reprezentat o premieră.
„Constituția îi permite președintelui României să participe la ședințele de Guvern în care se dezbat probleme de int
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu