miercuri, 18 ianuarie 2017

Azi, acum 125 de ani, se năștea BRAN! Ăla gras, cu aere de șef, care și-a găsit jumătatea în cel firav și nătărău, STAN. Amândoi au ”pus-o” de-UN GENIU!

Sunt 125 de ani de când pe lume apărea jumătate de geniu. Pe 18 ale lui ianuarie, prin 1892, scotea primul scâncet Norvell Hardy. Cine? Norvell Hardy, cunoscut drept Oliver Hardy, dar mai ales drept BRAN.



Jumătatea aceasta de geniu a devenit un întreg începând cu 1921, atunci când Oliver Hardy îl întâlnește pe Stanley Laurel, adică pe Stan. N-a fost ”dragoste la prima vedere”, nu s-a legat mare lucru din prima. Joacă separat în filmul ”Câinele norocos”, iar șase ani mai târziu, când fiecare avea deja succes pe cont propriu, se întâlnesc din nou

Stan avea o mare ”povară”, fiind mereu comparat cu Charlie Chaplin, în prejma căruia era frecvent văzut. Asta l-a transformat într-un ”imitator”. Iar el voia să fie GENIU. Bran avea și el la activ destule filme, dar și un vis de îndeplinit: să devină cântăreț.

Au vrut să-l facă militar, ca pe taică-su, iar el a fugit ca să-și urmeze visul: SCENA!



Povestea de viața a lui Bran este una complexă. A venit pe lume pe 18 ianuarie 1892, în Georgia, mai precis la Harlem, cu numele de Norvell Hardy. PRIMUL SĂU NUME! Tatăl, un veteran al Războiului din 1862, în regimentul al 16-lea georgian, era colector de taxe pentru statul Columbia. Mama sa avea rădăcini americane și scoțiene. S-au căsătorit pe 12 martie 1890. Maica-sa era la al doilea mariaj, iar taică-su la al treilea. Înaintea de naștearea lui Norvell, familia s-a mutat la Madison, acolo unde ea deținea o casă la Harlem.

Pe taică-su n-a apucat să-l cunoască, a murit la scurt timp după ce el s-a născut. Frații îl numeau ”dificilul”
Pe taică-su n-a apucat să-l cunoască foarte bine, căci a murit la doar un an după ce el a venit pe lume. A crescut cu mama și cu cei patru frați, care spuneau despre Bran că era dificil de mic. A mers la Academia Militară din Milledgeville. Dar cine să devină militar? El era pasionat de teatru și muzică, așa că a lăsat baltă studiile și s-a înscris într-o trupă de teatru. S-a alăturat, mai apoi, și unei trupe de muzică. Totul pentru artă! Totul pentru visul măreți




                                                         (Adolescentul Norvell Hardy)

Când a început să câștige primii bani, a mai primit o veste bună. Maică-sa, dându-și seama că asta e drumul lui, l-a trimis la o școală de muzică. A început să fie cunoscut sub numele de "Oliver Norvell Hardy", numele de Oliver fiind adăugat ca un tribut pentru tatăl său. În 1910 a apărut drept Oliver N. Hardy, iar în toate actele oficiale a semnat Oliver Hardy.

17 ani de ”singurătate”, după debut. În 1927, geniul se întregește. Îl cunoaște pe Stan

În 27, la început de decembrie, ia naștere colaborarea care avea să devină legendară. "Putting Pants on Phillip" (n.r. - Să-i punem pantaloni lui Phillip) a fost primul lor film împreună. Succesul a fost garantat! Povestea era simplă: Stan, un tânar scoțian, își vizitează unchiul, pe Bran, tocmai în îndepărtata Americă.
Ajuns în "țara tuturor posibilităților", Stan nu vrea sub nicio formă să renunțe la portul său tradițional, celebra fustă scoțiană, iar asta naște numeroase situații amuzante.
Atunci și acolo a început cariera. Doi oameni, în unul singur! Azi, sunt 125 de ani de la nașterea jumătății mai mar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu