sâmbătă, 14 ianuarie 2017

La ce riscuri te expui cand bei apa Refiarta

Punctul de fierbere al apei este de 100 de grade Celsius. In momentul in care apa atinge aceasta temperatura, se produce tranzitia de la starea de agregare lichida la cea gazoasa. Transformarea are loc atat la suprafata, cat si in volumul apei. Ceea nu nu stiai este ca, odata cu transformarea starii de agregare a apei, are loc o transformare si la nivelul structurii moleculare a acesteia. Aceasta transformare a structurii moleculare nu este tocmai benefica pentru sanatatea ta ci, dimpotriva, iti poate provoca probleme de sanatate. In momentul refierberii apei, compusii din structura apei devin toxici.
Probabil ca te gandesti ca nu te expui niciunui risc daca refierbi apa inainte de a o consuma, insa specialistii te contrazic – Iata ce riscuri te pandesc atunci cand bei apa refiarta!

In momentul in care atinge punctul de fierbere, apa incepe sa se evapore, transformandu-se in aburi. Odata ce se raceste si este refiarta, gazele volatile si mineralele din apa isi schimba structura, devenind toxice.
Apa refiarta contine nitrati, arsenic si fluor, care prin refierbere devin si mai concentrati. Nitratii se transforma, atunci cand sunt expusi la temperaturi ridicate, in nitrozamine (n.r. compusi chimici cu grad de toxicitate slab sau mediu), despre care se stie ca au potential cancerigen ridicat.

Arsenicul este, fara indoiala, cel mai periculos compus pe care il putem regasi in apa pe care o refierbem. Expunerea organismului la arsenic ne poate intoxica, iar efectele nu se vor vedea imediat ci de-a lungul anilor. Problemele gastrointestinale, leziunile la nivelul pielii, diabetul, problemele renale, problemele cardiace, neuropatiile si chiar si cancerul pot aparea ca o urmare a intoxicarii cu arsenic.

Pe de alta parte, cantitatile mari de fluor afecteaza functiile cognitive si impedica dezvoltarea neurologica in cazul copiilor. Nenumarate studii realizate in domenii in ultimii ani au scos la iveala cat de daunator este fluorul pentru sanatatea noastra fizica si, mai ales, mentala.

Si mineralele benefice precum sarurile de calciu devin foarte periculoase atunci cand sunt fierte, favorizand aparitia pietrelor la rinichi si a calculilor biliari.

Infertilitatea este, de asemenea, un risc la care te expui atunci cand consumi apa care a fost refiarta.
Ceea ce trebuie sa stii este ca apa distilata si deionizata, adica pura, nu este deloc influentata de refierbere. Asadar, acest tip de apa poate fi consumata fiarta, refiarta si nefiarta fara ca tu sa fii expus la vreun risc. Pe de alta parte insa, apa de la chiuveta devine toxica atunci cand este refiarta, asta pentru ca are un continut bogat in nitrati, arsenic si fluor.

Asadar, daca fierbi apa pentru a iti face un ceai si observi ca s-a racit, ai face bine sa o inlocuiesti cu alta apa, nu sa o supui iar procesului de fierbere. Atfel, te asiguri ca bei o apa pura, care nu iti pune deloc sanatatea in pericol.

In cazul femeilor insarcinate si al copiilor, refierberea apei ar trebui sa fie strict interzisa, asta pentru ca gravidele si copiii sunt mult mai sensibili si au sanse mai mari sa fie afectati.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu