Desi este greu de crezut si imposibil de observat, bebelusul din burtica incepe deja sa semene cu tine si partenerul tau. Pentru tine, aceasta saptamana este startul perioadei in care "poftele" se manifesta iar greturile si ameteala se amelioreaza.
Evolutia bebelusului in saptamana 9 de sarcina
In saptamana 9 de sarcina, embrionul ajunge deja la uriasa marime de.. 18 mm. Cea mai emotionanta veste este aceea ca fata lui incepe sa aiba trasaturi care se aseamana cu tine si partenerul tau de viata.
Saptamana 9 de sarcina
Buzele, gura si nasul sunt acum in formare, desi capul este inca sprijinit de piept.
Nu doar embrionul creste! Placenta se maturizeaza si este pregatita sa transporte nutrienti si oxigen catre embrion si sa preia reziduurile. Stiai ca? In plus, placenta protejeaza embrionul de infectii si virusuri, mai ales pentru ca sistemul imunitar al acestuia nu este inca dezvoltat.
Embrionul se poate observa pozitionat in interiorul sacului amniotic. Organele importante din sistemul digestiv incep sa se dezvolte dar nu au ajuns inca la etapa in care sa poata sustine functia digestiva. Mainile si picioarele sunt delimitate si se pot observa mici muguri din care vor creste degetele. Embrionul isi poate acum misca usor coatele.
Ce se intampla in corpul tau in saptamana 9 de sarcina
Saptamana 9 de sarcina este o perioada in care greturile si ameteala se amelioreaza si se manifesta cu tot mai multa vehementa "poftele". Se pare ca organismul unei mamici insarcinate are un mecanism de auto-conservare bine pus la punct, asa ca poftele sunt defapt nevoi ale organismului tau.
Vei observa ca sunt alimente pe care nu suporti nici macar sa le vezi, pe cand altele preferi sa le mananci in continuu. Daca organismul tau are nevoie de anumite vitamine, vei pofti acele alimente care contin aceste vitamine. De aceea, multe mamici se mira ca in timpul sarcinii prefera alimente pe care inainte nu le-ar fi consumat. Asta pentru ca in organismul lor exista acea deficienta care acum trebuie satisfacuta. Corpul uman este incredibil, nu-i asa?
In ceea ce priveste aspectul, corpul tau incepe sa se modifice. Placenta produce hormoni - estrogen si progesteron - care influenteaza toate transformarile. Uterul se mareste in continuare si isi face loc in partea de sus a abdomenului. Fiecare saptamana va aduce noi si noi modificari.
Mod de viata recomandat - alimentatie si sanatate
In saptamana 9 de sarcina incepe lunga perioada (in opinia partenerilor de viata) a "poftelor", iar tatal are un rol extrem de important in indeplinirea lor! Taticii trebuie sa fie pregatiti ( fizic si sentimental ) oricand, oriunde, oricum sa procure alimentele cerute (stiu ca e dificil pentru el dar si tu ai un rol pe care 9 luni il executi cu maiestrie, nu-i asa?).
Alimentatia in saptamana 9 de sarcina
Organismul tau stie exact care sunt elementele necesare pentru ca sarcina sa fie in siguranta si care sunt elementele ce ii pot face rau. Important Printr-un mecanism pe care multi specialisti nu au reusit inca sa il descifreze, organismul tau iti da semnale exacte despre ceea ce are sau nu nevoie!
Daca inainte de sarcina suportai alcoolul si fumul de tigare, acum ti se va parea un calvar sa le mirosi chiar si de la distanta.
Nu te speria daca ai pofte bizare precum muraturile sau lavabilul care acopera peretele! Cat timp vei pastra o dieta echilibrata si diversificata, poftele tale vor fi mai usor de indeplinit. Atentie! Incearca sa pastrezi sub control dorinta de a manca sarat: sunt recomandate cel mult 6 g de sare pe zi.
Consuma legume si fructe bogate in vitamina B (banane, portocale), oua bine gatite si carne de curcan.
Analize si teste medicale recomandate in sarcina
Concentreaza-ti atentia asupra analizelor pe care urmeaza sa le faci in perioada urmatoare. Anumite teste implica deopotriva si mici riscuri care trebuie luate in considerare.
Ecografiile pot fi facute in aceasta perioada, mai ales daca pana acum nu ai fost la un control, dar nu sunt obligatorii in aceasta saptamana.
Nu sta in apropierea copiilor daca nu ai avut inca toate bolile copilariei sau daca acei copii sufera vreo afectiune. Atentie! Bolile pot afecta sarcina iar anumite tratamente sunt interzise daca esti insarcinata. Daca lucrezi intr-un mediu toxic, discuta cu medicul tau si cu angajatorul despre posibilitatile pe care le ai in perioada sarcinii de a evita orice risc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu