duminică, 1 ianuarie 2017

Atac armat intr-un club din Istambul

Ultimul bilant al atacului armat comis in noaptea de Revelion intr-un club din Istanbul in care se aflau cateva sute de oameni a ajuns la 39 de morti, intre care 16 cetateni straini si 69 de raniti, potrivit ministrului turc de Interne, Suleyman Soylu.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
- Consulatul General al Romaniei are în atentie incidentul de la Istanbul si verifica daca printre victime sunt si romani
- Ultimul bilant:39 de morti si 69 de raniti
-Masacru intr-un club faimos din Istanbul, in noaptea de Revelion
-Presa turca ofera informatii neclare si anunta intre 1 si 3 atacatori care au deschis focul in club
-Guvernatorul Istanbulului vorbeste despre un singur atacator, cu o arma automata
-Potrivit presei locale atacatorul era costumat in Mos Craciun si a ucis un politist inainte de a intra in club ( Reuters)
-In club se aflau sute de persoane in momentul atacului.
UPDATE 9:30 Consulatul General al Romaniei la Istanbul are in atentie incidentul produs in dimineata zilei de duminica intr-un club din oras, soldat cu numerosi morti si raniti, si verifica daca printre victime sunt si cetateni romani.
''Consulatul General al Romaniei la Istanbul are in atentie incidentul produs in dimineata zilei de 01.01.2017, in jurul orei 02,00 (01,00 ora Romaniei), soldat cu numerosi morti si raniti. Oficiul consular roman a intreprins in regim de urgenta demersuri pe langa autoritatile abilitate si spitalele din Istanbul pentru a verifica daca printre victimele incidentului se afla cetateni romani. (...) Ministerul Afacerilor Externe isi exprima profundul regret pentru pierderea de vieti omenesti si transmite condoleante familiilor victimelor'', se arata intr-un comunicat al MAE. Consulatul General al Romaniei la Istanbul monitorizeaza evolutia situatiei si este pregatit sa acorde asistenta consulara, daca situatia o va impune. Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon ale Consulatului General al Romaniei la Istanbul - (0090) 212 3583541, (0090) 90 212 3580516, (0090) +90 212 3583537, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. Un atac a avut loc in noaptea de sambata spre duminica, in timpul celebrarii trecerii in noul an, intr-un club din Istanbul. 39 de persoane si-au pierdut viata, dintre care 16 straini, iar autorul sau este cautat inca, a indicat, duminica dimineata, ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, citat de AFP.
UPDATE 9:15 Potrivit canalului NTV, citat de AFP, mai multe persoane s-au aruncat in Bosfor pentru a scapa de gloantele trase de un agresor deghizat in Mos Craciun. AFP noteaza ca atacul asupra emblematicului club de noapte Reina, din partea europeana a Istanbului, a survenit pe fondul mai multor atentate care au zguduit Turcia. Clubul vizat este situat la cateva sute de metri de locul unde avea loc sarbatorirea oficiala a Anului Nou, pe malul Bosforului.

Martorii au povestit ca au auzit atacatorii strigand ceva in araba, potrivit agentiei de presa Dogan, care precizeaza ca intre 700 si 800 de persoane erau in clubul de noapte la momentul atacului. Acesta s-a produs cu toate ca, dupa un an 2016 sangeros, autoritatile turce erau in alerta pentru noaptea de revelion, circa 17.000 de politisti fiind desfasurati in oras.
atac club Istanbul
UPDATE 9:00 Atacul comis in clubul de noapte din Istanbul, in timpul celebrarii trecerii in noul an, a facut 39 de morti, dintre care 16 straini, iar autorul sau este cautat inca, a indicat, duminica dimineata, ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, citat de AFP.
El a aratat ca 21 dintre persoanele ucise au fost deja identificate, printre acestea figurand 16 straini si cinci turci. Atacul a provocat de asemenea ranirea a 69 de persoane, dintre care patru sunt in stare grava, conform aceleiasi surse.
 "Cautarile pentru gasirea teroristului sunt inca in curs. Sper ca acesta va fi capturat rapid", a adaugat oficialul turc. Potrivit primelor declaratii ale guvernatorului orasului, Vasip Sahin, citat de agentiile internationale de presa, atacatorul a impuscat un ofiter de politie si un civil inainte de a intra in clubul Reina, din cartierul Ortakoy din Istanbul, la ora 1,15 duminica (22,15 GMT sambata), si a deschide focul la intamplare asupra clientilor din incinta.
"Intr-o maniera salbatica si nemiloasa, el a mitraliat persoanele venite pur si simplu sa sarbatoreasca Noul An", a declarat Sahin.
atac turcia

Presa turca a publicat o imagine cu atacatorul, surprinsa de o camera de supraveghere.
Vezi imaginea pe Twitter
Vezi imaginea pe Twitter
 Urmărește
 Hürriyet Gündem ✔ @huryazarlar
Reina'nın içinden ilk görüntüler: İşte Noel Baba kılığındaki saldırgan! http://hry.yt/BfFxS
02:03 - 1 ian 2017
ORA 2:45 Cel putin 35 de persoane au fost ucise si 40 au fost ranite dupa ce un atacator a deschis focul, in noaptea de sambata spre duminica, intr-un club celebru de noapte din Istanbul, Reina, a declarat, guvernatorul orasului, Vasip Sahin.
Atacatorul a impuscat un ofiter de politie si un civil inainte de a intra in clubul din cartierul Ortakoy din Istanbul si a deschide focul in cladire, a spus Sahin, referindu-se la atacul armat ca fiind unul terorist, relateaza Reuters
02:46 - 1 ian 2017
Potrivit canalului NTV, citat de AFP, mai multe persoane s-au aruncat in Bosfor pentru a scapa de gloantele trase de un agresor deghizat in Mos Craciun.
AFP noteaza ca atacul asupra emblematicului club de noapte Reina, din partea europeana a Istanbului, a survenit pe fondul mai multor atentate care au zguduit Turcia.

Clubul vizat este situat la cateva sute de metri de locul unde avea loc sarbatorirea oficiala a Anului Nou, pe malul Bosforului. Informatiile furnizate de presa turca sunt confuze si anunta intre 1 si 3 atacatori implicati in tragedie.
Martorii au povestit ca au auzit atacatorii strigand ceva in araba, potrivit agentiei de presa Dogan, care precizeaza ca intre 700 si 800 de persoane erau in clubul de noapte la momentul atacului.
CNN Turk a relatat initial ce doi atacatori au intrat in clubul de noapte imbracati in costume de Mos Craciun, iar mai multe persoane aflate la petrecere au sarit in apa pentru a se salva.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu