miercuri, 4 ianuarie 2017

Saltimbocca - Reteta

Ingrediente:

4 cotlete de vitel (de cca 50 gr fiecare)
4 felii prosciutto (de Parma am folosit)
8 fruze salvie
1 lingura ulei
2 linguri unt (de calitate; 80% grasime)
30 ml vin alb sec
120 ml supa de pui (preparata in casa)
1 lingura suc de lamaie
2 linguri faina alba
sare, piper negru macinat

Mod de preparare: 

Se ia fiecare cotlet in parte. Se aseaza deasupra o folie de plastic si se bate subtire, ca pentru snitele, folosind ciocanul de carne cu partea plata. Cand bateti, incepeti dinspre centru si continuati spre margini si apoi repetati pana ajungeti la grosimea dorita. Cand ati terminat, ridicati cotletul si tineti-l spre fereasta. Veti vedea daca e batut egal pe toata suprafata. Daca vedeti zone mai groase insistati inca putin acolo.
Asezati pe fiecare cotlet o felie de prosciutto. Decupati-o daca nu se potriveste perfect. Apasati prosciutto cu mana astfel incat sa se lipeasca de cotlet. Ce ziceti acum? Parca vitelul si porcul s-au nascut siamezi, nu-i asa? vesel
Prindeti cu scobitori cate 2 frunze de salvie pe fiecare cotlet. Aveti grija ca scobitoarea sa nu strapunga cotletul pana in cealalat parte, introduceti-o oblic.
Pe cotlete, pe partea opusa frunzelor de salvie, presarati foarte putina sare si piper negru macinat dupa voie. Treceti cotletele prin faina pe ambele parti si apoi scuturati bine excesul de faina.
Incingeti foarte bine intr-o tigaie uleiul si 1 lingura de unt. De acum focul va fi la maxim tot timpul.
Puneti in tigaie cotletele la prajit, cu partea cu prosciutto in jos. Prajiti doar cate 2 cotlete o data, nu le inghesuiti. Dupa 1.5 minute (cand prosciutto e rumen) intoarceti cotletele si prajiti-le inca 1 minut pe partea cealalta. Scoateti cotletele pe un platou incalzit si acoperiti-le cu folie de aluminiu sa stea calde.
Dupa ce ati prajit toate cotletele scurgeti mare parte din grasimea din tigaie (sa va ramana doar 1 lingura, ochiometric).
Turnati vinul in tigaie si fierbeti 1 minut, pana se evapora aproape de tot.
Adaugati supa si fierbeti la foc mare inca 5 minute, pana scade mai bine de jumatate.
Adaugati restul de unt (1 lingura, dar nu foarte generoasa) si mai fierbeti 2 minute de cand s-a topit untul. Veti observa ca sosul se ingroasa un pic.
Adaugati sucul de lamaie si mai fierbeti 1 minut. Dupa ce adaugati sucul de lamaie veti vedea ca sosul se ingroasa si mai tare. Sosul e gata cand treceti cu lingura de lemn prin el si raman urme pe fundul tigaii.
Puneti cate 2-3 linguri sos in farfurii incalzite. Asezati saltimbocca deasupra. Serviti imediat.
Garnituri: spanac sotat, cartofi natur, piure cartofi.
Pofta buna !





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu