duminică, 15 ianuarie 2017

Preşedintele, premierul şi miniştrii cabinetului sunt invitaţi la Iaşi pe 24 Ianuarie

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, doreşte ca pe 24 Ianuarie, zi în care anul acesta se celebrează 158 de ani de la înfăptuirea Unirii dintre Moldova şi Ţara Românească, să organizeze o întâlnire între autorităţile locale şi cele centrale pentru a discuta proiectele Regiunii de Nord Est.

Primarul Mihai Chirica a declarat că a trimis invitaţii la Administraţia Prezidenţială, la Cabinetul primului ministru, precum şi noilor miniştri din cabinetul Grindeanu pentru a lua parte la evenimentele care urmează să se desfăşoare pe 24 Ianuarie la Iaşi, cu ocazia celebrării a 158 de ani de la înfăptuirea unirii Moldovei cu ţara Românească. Invitaţii au fost trimise, potrivit şefului administraţiei ieşene, şi la preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, precum reprezentanţilor administraţiilor locale şi parlamentarilor din judeţele Moldovei.

“Desigur, lista e deschisă. Poate participa oricine. Vreau ca această întâlnire să fie nu neapărat una politică, ci mai mult una administrativă, legată şi de programul de guvernare. Asta ţine foarte mult şi de disponibilitatea pe care o va avea Guvernul. La discuţii dorim să participe toţi parlamentarii, indiferent de culoarea politică, şi conducătorii administrativi ai judeţelor şi ai primăriilor reşedinţă de judeţ. Lista proiectelor este destul de simplu de făcut. Deja unele dintre ele se regăsesc pe lista anului 2017, precum Spitalul Regional de Urgenţe. Sunt sigur că sunt şi multe alte proiecte care nu sunt cunoscute şi care ar trebui făcute publice“, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit acestuia, organizarea manifestărilor dedicate Micii Uniri reprezintă o mare provocare. “Anul acesta sărbătorim data de 24 Ianuarie ca sărbătoare naţională. Nu mai este doar o zi naţională. Desigur, vine şi în contextul Centenarului României, eveniment demarat din decembrie 2016”, a spus Mihai Chirica.

Primarul a explicat că anul acesta, pe lângă tradiţionala paradă militară, depunere de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Hora Unirii din Piaţa Unirii, va fi organizat un spectacol folcloric şi vor fi împărţite plăcinte “poale-n brâu”.

La Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi maestrul Nicolae Botgros şi formaţia sa din Chişinău vor susţine un spectacol alături de maeştri ai cântecului popular din România şi din Republica Moldova. Tot în cadrul manifestărilor dedicate Micii Uniri vor fi organizate mai multe evenimente cultural artistice şi ştiinţifice printre care lansări de carte şi simpozioane, evenimente care urmează să se desfăşoare la Muzeul Unirii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu